Hatay'da tarihi mekanda künefe keyfi

Hatay'ın tescilli lezzeti olan künefenin adı tadı Türkiye sınırlarını aştı. Hatay'a gidenler, Tarihi Çınaraltı'nda 20 yıldır odun ateşinde künefe yapan Yusuf Usta'ya uğramadan dönmüyor. Bakın künefenin lezzetinin püf noktası ne?

Hatay'da tarihi mekanda künefe keyfi

Haber: Hüseyin Güler

Burası Hatay'ın Antakya kent merkezindeki tarihi çınar altı. Zengin Antakya mutfağının başlıca lezzetlerinden künefenin en ünlü adresi

20 yıldır odun ateşinde künefe yapan Yusuf ustanın mekanı yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri. Yusuf Uzunparmak, aslında yıllarca ayakkabıcılık yaptı.

Künefe aslında Filistin kökenli bir lezzet. Ancak künefe denince akla Hatay geliyor. Yusuf Usta, tarihi mekanda 20 yıldır künefe yapıyor.

Yusuf Usta'nın şanı Türkiye sınırlarını aşmış durumda. Dünyanın dört bir yanından Hatay'a gelen turistler bu küçücük mekanda künefenin lezzetinden büyüleniyor. Peki Hatay künefesi nasıl yapılıyor? Künefe ustalarından olan Muhammed usta da işin sırrı yöreye özgü Künefe peyniri diyor.

Ayrıca doğal köy tereyağı, Antep fıstığı ve közde pişen kadayıf, Hatay künefesini benzersiz kılıyor. Muhammed Usta özel kadayıfı siniye boşaltıp, eritilen köy tereyağını kadayıfa ekliyor ve yağı emmesi için 15 dakika bekliyor. Bir kat kadayıf, bir kat künefe peyniri, üste yeniden kadayıf koyuyor. Daha sonra tepsiyi odun közünün üzerine yerleştiriyor 15-20 dakika pişirdikten sonra künefeyi havada çevirmesi ise tam bir görsel şölen.

Son olarak künefe tabaklara yerleştirilirken şerbeti dökülüyor ve üzerine üzerine Antep fıstığı serpiliyor. Yusuf Usta Hatay'ın tescilli lezzetini çocuklarının yaşatmasını istiyor.

Ancak ne yazık ki Koronavirüs salgını tüm esnaflar gibi Yusuf ustayı da vurmuş.

Yusuf usta Hatay'a gelen herkesi bu tarihi mekana davet ediyor.

# hatay # filistin # antakya # Künefe # Kadayıf # Yusuf Usta