Otoda yerlinin payı ithali geçti

Otomobil ve hafif ticari araç satışlarında yerlinin payı yüzde 50’yi aştı. Kur etkisiyle ekim ayı satışlarında yeni rekor bekleniyor. Öte yandan ikinci el otomobil pazarında yaşanan yüksek fiyat artışlarına hükümet el koymaya hazırlanıyor.

Otoda yerlinin payı ithali geçti

Otomobil sektöründe talep arttı. Araç pazarında rekor bekleniyor. Türkiye'de üretilen araçların satışlardaki payı ise yüzde 50'yi aştı.

Stok sorununun azalmasının yanı sıra kurdaki artışla fiyatların yükseleceği beklentisi tüketicinin talebini öne çekti. Pazarda yerli araçlara yoğun ilgi sürüyor. Sektör temsilcileri ise kurdaki hızlı yükselişin satışları frenlemesinden endişeli.

Salgın sonrası hızlanan otomobil ve hafif ticari araç satışları, ÖTV düzenlemesine rağmen eylül ayını da rekorla kapatmıştı. Otomobil ve hafif ticari araç pazarı, eylülde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 115,8 büyüdü. Satış rakamı 90 bin 619 adete ulaştı. Bu tüm zamanların en yüksek eylül ayı rakamı olarak belirlendi. Eylül ayında önemli bir gelişme de yerli ithal dağılımında yaşandı.

Eylülde son 10 yılda ilk kez yerli araç satışları ithali geçti. Bunda yerli ticari araç satışlarındaki artışın önemli bir katkısı oldu. Eylülde 45 bin 959 yerli, 44 bin 660 ithal araç satıldı.

Araç satışlarında 10 yıllık değişime bakıldığında 2010 yılında yerlinin payı yüzde 40,1, 2015 yılında yüzde 33,2, 2020 yılında yüzde 50,7 oldu.

İkinci el otomobil pazarındaki yüksek fiyat artışları ise Ankara’yı harekete geçirdi. İkinci el otomobil ithalatına izin verilmesi de dahil olmak üzere birçok tedbir değerlendiriliyor.

Belirli bir yaşın altındaki ikinci el otomobil ithalatına izin verilmesi dahil olmak üzere bir dizi tedbirin değerlendirildiği söyleniyor.

ulusal.com.tr

# otomobil # hafif ticari araç