22 Mart Dünya Su Günü

22 Mart her yıl Dünya Su Günü olarak kutlanıyor. Yapılan birçok araştırmaya göre dünyada bulunan su miktarı alarm veriyor. Dünyada 1,6 milyar insan suya ulaşmakta güçlük çekerken Türkiye'de yıllık yaklaşık 20 milyar ton su israf ediliyor.

22 Mart Dünya Su Günü

Azalan su kaynakları, bilinçsiz tüketim, iklim değişikliği, aşırı nüfus artışı ve plansız kentleşme... Daha sayılamayan birçok nedenden dolayı dünyada su oranı gün geçtikçe azalmakta.

Su tüketimine ilişkin farkındalık oluşturma amacıyla her yıl 22 MartDünya Su Günü olarak kutlanıyor.

Dünyada yaklaşık 1,4 milyar kilometreküp su bulunuyor. Bunun yüzde 97,5'i okyanus ve denizlerde, yüzde 2,5'i ise nehir ile göllerde yer alıyor.

Birleşmiş Milletler Dünya Su Geliştirme Raporuna göre, yaklaşık 4 milyar insan yılda en az bir ay şiddetli fiziksel su kıtlığıyla karşılaşıyor. Yaklaşık 1,6 milyar insan ise ekonomik su sıkıntısı çekiyor. Araştırmalara göre su kıtlığı artmaya devam ederse 2050 yılına kadar dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 52'sinin su stresli bölgelerde yaşayacağı tahmin ediliyor.

Dünyada her yıl 3,4 milyon insan içilebilir temiz suya ulaşamadığı için yaşamını yitiriyor. Türkiye'de ise her yıl yaklaşık 20 milyar ton su israf ediliyor.

İsrafın önlenmesi ve bilinçli su tüketiminin oluşturulması amacıyla bu yıl 22 Mart ''Suyun değeri'' temasıyla kutlandı. Bu kapsamda Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü bir etkinlik düzenledi.

Öte yandan Cumhuriyet Kadınları Derneği, su bilincini yaygınlaştırmak amacıyla başlattığı kampanyanın ilk aşamasını tamamladı. ''Su varmış su yokmuş'' sloganı ile yapılan resmi ve öykü yarışması bitti. 22 Mart'ta sona eren yarışmanın sonucu ise 23 Nisan'da açıklanacak.

# su # türkiye # etkinlik # bm # dünya # Birleşmiş milletler # kuraklık # 22 Mart # su kaynakları # israf # Dünya Su Günü # Su tüketimi # su kıtlığı # nüfus artışı