Sudan'da başarısız darbe girişimi

Mısır'ın güney komşusu Sudan'da devlet televizyonunun açıklamalarına göre bir darbe girişimi meydana geldi. Yapılan açıklamada başkent Hartum'daki bir grup askerin başarısız bir darbe girişiminde bulunulduğu açıkladı. Darbe girişiminin ardından 40 subay da göz altına alındı.

Sudan'da başarısız darbe girişimi

Sudan'da sabah saatlerinde bir darbe girişimi yaşandı.

Sudan devlet televizyonu ve radyolarının son dakika olarak bildirdikleri haberde başkent Hartum'da bir grup askerin darbe girişiminde bulundukları belirtildi. Umdurman bölgesinde başlayan darbe girişimi, başarısızlıkla sonuçlandı.

Başarısız darbenin ardından 40 subay gözaltına alındı. Bir grup askerin bazı askeri araçları ele geçirerek darbeye teşebbüs ettiği paylaşılırken, Sudan Egemenlik Konseyi Sözcüsü Muhammed El Feki Süleyman, vatandaşlara darbeye karşı çıkma çağrısı yaptı.

Sudan hükümetinden yapılan açıklamalarda da darbeci grubun eski Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in destekçileri olduğu belirtildi. Durumun kontrol altında olduğunu belirten hükümet, halka ayrıca ülkeyi ve geçiş sürecini koruma çağrısı da yaptı.

Sudan, 2019 yılından bu yana farklı sorunlarla karşı karşıya. 2011 yılında bölünen ülkede 2 yıl önce yaşanan darbede Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, göreve başladıktan 30 yıl sonra görevden el çektirilmişti.

Son aylarda ise Sudan, ekonomik krizle boğuşuyor. Son olarak ülke, Uluslararası Para Fonu IMF'den borç alabilmek için bazı ekonomik önlemler almıştı.

# sudan # darbe # Hartum