İran'dan bölgesel dayanışma vurgusu

Mısır temaslarının ardından İran’a giden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Tahran’da mevkidaşı Cevad Zarif ile görüştü. Görüşme sonrası iki bakan Rusya ve İran arasındaki ilişkileri güçlendirmeyi amaçlayan Kültür Anlaşması ve İş birliği Eylem Planına imza attı. Rus bakanı kabul eden İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Rusya ile bölgesel iş birliğinin genişletilmesinden yana olduklarını vurguladı.

İran'dan bölgesel dayanışma vurgusu

İranÇin Halk Cumhuriyeti'nden sonra kritik bir iş birliğine daha imza attı. İran ve Rusya arasında Kültür Anlaşması ve İş birliği Eylem Planı'nı imzalandı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Tahran temasları kapsamında, ilk görüşmesini İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile yaptı.

İki bakan, Rusya ve İran arasındaki ilişkileri güçlendirmeyi amaçlayan Kültür Anlaşması ve İş birliği Eylem Planına imza attı. İmza törenin ardından Lavrov ve Zarif, kameraların karşısına geçti.

Sergey Lavrov, İran ile ilişkilerin, siyasi, ticari ve ekonomik alanlarda gelişmesinin Rusya’nın dış politika önceliklerinden biri olduğunu söyledi.

Viyana’da başlayan nükleer anlaşma görüşmelerine değinen Lavrov, Amerika Birleşik Devletleri’nin, İran’a yönelik tüm yasadışı yaptırımlarını kaldırması gerektiğini vurguladı.

Lavrov, “Amerika’nın Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nı uygulamaya tam anlamıyla dönüş yapması gerektiğini söylerken, doğrudan İran’a karşı getirilen yasadışı yaptırımların yanı sıra İran’la iş birliği yaptıkları gerekçesiyle yabancı şirketlere uygulanan tüm yaptırımların kaldırılması gerektiğini de kastediyoruz'' dedi.

Lavrov, yaptırımlar konusunda Avrupa Birliği’ni de ABD’nin etkisinde kalmakla eleştirdi:

- Amerika Birleşik Devletleri sınırları dışında yetki kullanmaya yönelik bir tutum sergiliyor. Avrupa Birliği de bu tutumu uygulama eğilimi gösteriyor. Tüm meşru yöntemlerin yerini bu ülkelerin tek taraflı eylemleri aldı. Yasal sınırların dışında yetki kullanma girişimlerine son verilmeli.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Zarif’in ardından İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından kabul edildi.

Görüşmenin ana gündeminde ikili ilişkiler ve Viyana’daki nükleer anlaşma görüşmeleri vardı. İran Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Ruhani, nükleer anlaşmalardaki tutumu ve desteği nedeniyle Moskova yönetimine teşekkür etti. Ruhani, Amerika Birleşik Devletleri’nin nükleer anlaşmaya dönmesinin tek yolunun yaptırımların kaldırılması olduğunu bir kez daha vurguladı.

Rusya ile bölgesel iş birliğinin genişletilmesinden yana olduklarını belirten İran Cumhurbaşkanı, iki ülkenin askeri ve savunma alanlarında dayanışmasıNIN güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

# rusya # iran # mısır # lavrov # Sergey Lavrov # tahran # cevad zarif # imza # Çin Halk Cumhuriyeti # ticari # yasal # İran Rusya # yasadışı # İş birliği Eylem Planı # Kültür Anlaşması