Avrupa Birliği NATO'dan uzaklaşıyor! Yeni alternatif PESCO

Avrupa Birliği NATO sistemi dışında yeni bir güvenlik şemsiyesi kurmaya hazırlanıyor. Avrupa Birliği'nin 23 üyesi savunma alanında daha sıkı işbirliği ve koordinasyon için kısaca PESCO olarak adlandırılan Kalıcı Yapılandırılmış İşbirliği Savunma Anlaşması'na imza attı

Avrupa Birliği NATO'dan uzaklaşıyor! Yeni alternatif PESCO

Avrupa BirliğiNATO'ya karşı yeni bir alternatif oluşturuyor.

Avrupa Birliği 2020'den itibaren 5 milyar euroluk bütçeyle savunma alanında daha sıkı işbirliği için PESCO'yu hayata geçirecek.

Avrupa Birliği'nin 23 üyesi savunma alanında koordinasyon ve yeni savunma sanayii teknolojilerinin geliştirilmesi için Kalıcı Yapılandırılmış İşbirliği Savunma Anlaşması'na imza attı. Anlaşmaya imza atan her ülke, AB'nin ortak savunmasına nasıl katkı yapabileceği konusunda ulusal planlarını hazırlayacak.

AB için ortak savunma politikası özellikle Almanya ve Fransa'nın desteklediği bir konu. İmzacı ülkelerden İtalya ve Güney Kıbrıs da anlaşma sayesinde ülkelerinin daha güvenli hale geleceğini ve tehditlerle daha etkin biçimde başa çıkabileceğini kaydetti.

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen da, Donald Trump'ın başkanlık döneminde ABD'nin NATO'ya giderek daha fazla mesafeli durduğunu anımsatarak Pesco'nun Avrupa için bir alternatif olacağını ifade etmişti.

İngiltere, Malta,İrlanda ve Portekiz için anlaşma henüz değerlendirme aşamasındayken, Danimarka, Avrupa çapında herhangi bir savunma işbirliğine yanaşmayacağını daha önce açıklamıştı.

ulusal.com.tr

# nato # avrupa birliği # pesco