Yunanistan'dan yeni hamle

Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'tan Doğu Akdeniz'de gerilimi artıracak yeni bir açıklama geldi. Yunan Bakan, Rum yönetimi ile de deniz yetki sınırlarını belirleyeceklerini söyledi. Dikkat çekici mesajı ise Libya ile ilgili oldu. "görüşmeler yapacağız" dedi. Avrupa Konseyi'nden ise gelişmelerle ilgili yeni bir "diyalog çağrısı" geldi. Fransa ve Almanya Dışişleri Bakanları da Paris'te Doğu Akdeniz gündemi ile bir araya geldi.

Yunanistan'dan yeni hamle

Yunanistan yine gerginliği tırmandırdı, Avrupa Birliği ise Türkiye'ye "ılımlı çözüm" çağrısı yaptı.

Atina-Mısır anlaşmasından sonra, Yunanistan atacağı yeni adım ilgil mesajı verdi. Başta İsrail ve ABD olmak üzere yoğun bir diplomasi trafiği yürüten Yunan Dışişleri Bakanı, Rum kesimi ile yapıalcak yeni bir anlaşmaya işaret etti.

Yunan Bakan Nikos Dendias, elverişli şartlar oluştuğunda, Kıbrıs Rum yönetimi ile de deniz yetki sınırlarını belirleneceğini söyledi

Dendias, sadece Rum Yönetimi değil, Libya ile de temasta olunduğunu belirtti. "“Libya parlamentosu hazır olduğunu bildirdi. Libya ile de görüşmeler yapacağız” dedi.

Atina, tansiyonu yükselten taraf iken, "sağduyu çağrısı" Türkiye'ye yapıldı.

Avrupa Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'den barışçıl ve ılımlı bir çözüm beklendiği dile getirildi. "Doğu Akdeniz'de tek taraflar adımlar yerine diyaloğa ihtiyaç var" denildi.

Geçtiğimiz günlerde Fransa ve Türkiye arasındaki gerginliği izlediklerini belirten Alman hükümeti ise, Fransa ile yakın temasta.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ve Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Paris'te bir araya geldi.

Fransa Dışişleri Bakanı'nın hedefinde Türkiye'nin Doğu AKdeniz'deki faaliyerleti vardı. Le-Dran, Türkiye'nin Akdeniz'de Yunanistan'ın deniz sahasını iglal ettiğini öne sürdü.

Almanya Dışişleri Bakanı Maas da Türkiye'nin Libya ve Doğu Akdeniz'i istikrarsızlaştıran politikalar güttüğünü söyledi.

ulusal.com.tr

# Yunan # nikos dendias