Pakistan Büyükelçisi Ulusal Kanal'a konuştu: Barış süreci ve ABD'nin çekilme adımı

Pakistan Ankara Büyükelçisi Muhammed Sayrus Sacad Gazi Afganistan barış sürecini Ulusal Kanal'a değerlendirdi. ABD askerlerinin çekilmesini önemli bulduklarını söyleyen Gazi, Türkiye'nin barış sürecine dahil olmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Büyükelçi Gazi, Pakistan'ın da komşu ülkesi için üstüne düşeni yapacağını ifade etti.

Pakistan Büyükelçisi Ulusal Kanal'a konuştu: Barış süreci ve ABD'nin çekilme adımı

Haber: Gürkan Demir

ABD'nin 20 yıldır kan ve göz yaşı akıttığı Afganistan'daki barış sürecine hız verildi. Washington'un askerlerini çekmeye başlamasıyla birlikte bölgede yeni bir süreç başladı. 2001'den bu yanda Afganistan'da devam eden istikrarsızlığın etkilediği en önemli ülkelerden biri de Pakistan oldu.

Pakistan Ankara Büyükelçisi Muhammed Syrus Sajjad Quazi Afganistan barış sürecine ilişkin Ulusal Kanal'ın sorularını yanıtladı:

- Pakistan ısrarlı bir şekilde Afganistan’da kalıcı barışı ve istikrarı desteklemektedir ve bu konuda çabalar göstermektedir.

- Biz inanıyoruz ki, Afganistan’daki anlaşmazlığın askeri olarak bir çözümü bulunmamaktadır. Afganların önder olduğu ve Afganların sahip çıktığı karşılıklı olarak tartışılmış bir siyasi çözüm Afganistan’da kalıcı barışı ve istikrarı sağlamanın en uygun yoludur.

ABD'nin askerlerini çekmesinin önemli olduğunu söyleyen Quazi, Türkiye'nin sürece dahil olmasını değerlendirdi:

- Bizim açımızdan, yabancı askerlerin Afganistan’dan çekilmesinin barış sürecinde bir ilerlemeyle denk düşmesi önemlidir. Bu bakımdan, biz Afgan meselesinin taraflarıyla koordinasyon içerisinde askerlerin sorumlu bir biçimde geri çekilmesi prensibini destekliyoruz. Türkiye’nin bu sürece dahil olmasını memnuniyetle karşılarız. Türkiye arabulucu rolünü oynamak için çok yerinde bir ülke. Çünkü tarafların tümünün güvenini ve saygısını kazanmış durumdadır. Pakistan böylece Türkiye’nin bu meseledeki rolünü tamamen desteklemektedir.

Pakistan'ın Türkiye ile birlikte çalıştığını belirten Büyükelçi Quazi, komşu ülkelerindeki huzur ortamı için üstlerine düşeni yapacaklarını belirtti. Quazi, İstanbul'da yapılacak Afganistan Konferansının bir fırsat olduğunu ve bunun taraflarca iyi kullanılması gerektiğini vurguladı.

Başta Keşmir krizi olmak üzere bölgedeki sorunların bölge ülkeleriyle çözülebileceğini kaydeden Quazi, Rusya, Çin, Türkiye ve Afganistan ile iyi ilişkiler kurulduğunu ifade etti.

# kan # ulusal kanal # Afganistan # büyükelçi # pakistan # asker # afgan # washington # siyasi # elçi # barış süreci