Çin'in İstanbul Başkonsolosu Cui Wei'den Suriye ve Afganistan açıklaması

Çin'in İstanbul Başkonsolosu Cui Wei, basın mensuplarıyla internet ortamında bir araya geldi. Cui Wei, Çin'in ekonomik verileri ve dış siyaseti hakkında önemli açıklamalar yaptı. Başkonsolos Suriye ve Afganistan konusunda da dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

Çin'in İstanbul Başkonsolosu Cui Wei'den Suriye ve Afganistan açıklaması

Kıvanç Özdal

Çin'in İstanbul BaşkonsolosuCui Wei, basın mensuplarıyla internet ortamında bir araya geldi.

Başkonsolos Cui, ekonomi ve Çin'in dış siyasetleri hakkında önemli açıklamalar yaptı.

Cui, Çin'in Ocak-Haziran 2021 verilerini paylaştı. Çin'in 2021'in ilk yarısında yıllık bazda yüzde 12,7 büyüdüğünü belirten Cui Wei, ilk yarıda Çin'in gayri safi milli hasılasının 8,2 trilyon ABD Doları olduğunu söyledi.

2 hafta önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in telefonda görüştüğünü hatırlatan Başkonsolos Cui, 4 Ağustos'ta iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 50. yıl dönümü olduğunu söyledi. İki ülke arasında atılan somut iş birliği adımlarının arttığına dikkat çekti.

ÇİN'İN DIŞ SİYASETİ

Çin'in İstanbul Başkonsolosu Cui Wei, belli merkezlerden ülkesine karşı yöneltilen suçlamalar hakkında da konuştu. Cui Wei, demokrasinin insan uygarlığının eğilimi olduğunu söyledi. Ancak demokrasi için tek bir model olmadığının altını çizdi. Cui, insan hakları konusunda da her ülkenin kendine en uygun modeli seçmesi gerektiğini söyledi.

Dünyada bazı ülkelerin eşit kalkınma hakkını engellemeye çalıştığını belirten Başkonsolos Cui, "Çok taraflılık ve küreselleşme devam etmektedir. Çin karşılıklı saygı çerçevesinde diğer ülkelerle ilişkilerini geliştirmektedir." dedi.

ÇİN-SURİYE İLİŞKİLERİ

Başkonsolos Cui Wei'ye Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'nin Şam ziyareti ve Suriye'nin Kuşak ve Yol Girişimi'ne katılması soruldu.

Cui Wei, Çin ile Suriye arasındaki ilişkilerin tarih boyunca iyi olduğunu söyledi.

Başkonsolos Cui, ABD'nin Suriye'nin iç işlerine karışarak ülkeyi istikrarsızlığa sürüklediği ilk günden bu yana Çin'in Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması için çalıştığını vurguladı.

Cui, Suriye'de Rusya ile birlikte çalıştıklarının da altını çizdi. Başkonsolos Cui, "Biz özellikle Rusya ile beraber Suriye'nin bağımsızlığının ve toprak bütünlüğünün korunmasını destekliyoruz." dedi.

ÇİN-AFGANİSTAN İLİŞKİLERİ

ABD'nin Afganistan'ı kaos içinde bırakarak çekildiğini ifade eden Çinli yetkili Afganistan'ın Çin'in komşusu olduğunu hatırlattı. Çin'in İstanbul Başkonsolosu Cui Wei, "Afganistan'ın istikrarı, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü bizim için önemlidir." dedi.

# abd # suriye # çin # cumhurbaşkanı erdoğan # Afganistan # başkonsolos # Şi Cinping # Çin İstanbul Başkonsolosu # Wang Yi # Cui Wei # çin dışişleri bakanı # çin devlet başkanı # İstanbul Başkonsolosu