Muhtarlara yeni hak ve sorumluluklar

İçişleri Bakanlığı, muhtarlara yeni hak ve görevler yükleyen bir kanun teklifi taslağı hazırladı. Tartışmaya açılan taslak teklife göre, muhtarlara şehir içi toplu taşıma ücretsiz olacak. Muhtarlığa yardım ödeneği verilmesini de içeren teklifle, kadın muhtarlara analık izni hakkı getirilecek.

Muhtarlara yeni hak ve sorumluluklar

Seçmen göçü, yardım ödeneği, ücretsiz şehir içi toplu taşıma imkanı. İçişleri Bakanlığı muhtarlara ilişkin bir kanun teklifi taslağı hazırladı.

Olgunlaşması için tartışmaya sunulan taslak teklife göre, muhtarlar yılda 30 gün izin kullanabilecek. Bu haklara ek olarak muhtarlar görev süreleri boyunca şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden de ücretsiz olarak faydalanabilecek.

Bir diğer düzenleme ise kadın muhtarlara ilişkin olacak. Buna göre, kadın muhtarlara doğumdan önce ve sonra toplamda 16 hafta ücreti kesilmeden analık izni verilecek. Aynı zamanda 6 aya kadar ücretsiz izin de kullanabilecek.

Taslak metinde muhtar ve ihtiyar meclisinin 5 yılda bir Haziran ayının üçüncü pazar gününde yapılması da yer aldı. Adaylar tıpkı belediye seçimlerinde olduğu gibi seçime katılacakları bölgedeki ilçe seçim kuruluna başvuru yapacak.

Seçmen göçünün önüne geçilmesi için de düzenleme yapılıyor. Bu kapsamda seçmenlerin oy kullanabilmesi için seçim başlangıç tarihinden itibaren en az 3 ay boyunca ilgili yerde ikamet etme şartı aranacak.

Ak Parti'nin kanun teklifi haline getirerek Meclis'e sunması beklenen taslak muhtarlara ödenek ayrılmasını da içeriyor. Yardım miktarı İçişleri Bakanlığı bütçesine konulacak ve tutar yıl içinde iki eşit taksitle mahalle ile köy hesabına aktarılacak.

Taslakta Cumhurbaşkanı'na bu ödeneği iki katına kadar artırma yetkisi de veriliyor.

# meclis # içişleri bakanlığı # kanun # muhtar # seçmen # görev # içişleri bakanlığı açıklama # hak # taslak