ABD'de Asyalılardan ırkçılık eylemi: ''Biz virüs değiliz''

ABD’de Kovid-19 salgını ile birlikte Asyalılara olan ırkçılık gittikçe artıyor. Georgia’da bir araya gelen eylemciler ‘virüs biz değiliz’ ve ‘Asyalılara nefreti durdurun’ pankartları ile ırkçılığı protesto etti.

ABD'de Asyalılardan ırkçılık eylemi: ''Biz virüs değiliz''

Aydınlık Gazetesi / Orçun Göktürk

Önceki gün yüzlerce gösterici, Atlanta'daki Georgia Eyaleti Meclis Binası'nın önünde bir araya gelerek ABD’de Asyalılara yönelik artan şiddet ve nefret eylemlerini protesto etti. Geçen hafta Atlanta’da 3 masaj salonunda 6’sı Asyalı 8 kişinin vurularak öldürülmesi, ABD’de 2019'dan bu yana yaşanan en büyük silahlı saldırı eylemi oldu. Olayın tek zanlısı olan 21 yaşındaki Robert Aaron Long gözaltına alındıktan sonra Florida’ya gidip orada da benzer bir eylem gerçekleştirme niyetinde olduğunu ve niyetinin ‘bir tür porno endüstrisini hedef almak’ olduğunu söyledi.

Polis kayıtlarına göre 2013 yılından beri Georgia’daki Asyalı kadınların çalıştığı masaj salonlarında fuhuş kayıtlarına rastlanmadı.

Protestocular, cinayetlerin ABD’de geçen seneden beri Asyalıların Kovid-19 nedeniyle suçlanmasıyla başlayan sürecin bir parçası olduğunu belirtiyor. Eylemciler, Georgia Eyalet Meclisi önünde “virüs biz değiliz” ve “Asyalılara karşı nefreti durdurun” pankartları taşıdılar. Eylem katılan Georgia Eyalet Temsilcisi olan Vietnam kökenli Bee Nyugen ise yaptığı açıklamada saldırının Asya toplumuna yapıldığını ifade etti.

Müzisyen olan Filipinler kökenli bir kadın ise “İnsanların ya seks işçisi olduğumu ya da Filipinli bir kadın olarak para için her şeyi yapacağım, çünkü fakir olduğumu varsaydıklarını; bir keresinde bana seks için para teklif eden eski bir patronum vardı” dedi.

Asya kökenli Amerikalılar, ABD’de yaşadıkları taciz hikâyelerini anlatmaya başladı. Güney Kore kökenli Amerikalı ve BerkeleyKaliforniya Üniversitesi’nde Asya-Amerika araştırmalarında fahri profesör olan Elaine Kim, lisedeyken beyaz genç erkekler tarafından kaba bir şekilde taciz edildiğini ifade etti. Kim, ABD’de beyaz öğrencilerin sık sık Asyalılar hakkında cinsel içerikli espriler yaptığını da belirtti.

Profesör Kim, Atlanta bölgesindeki silahlı çatışmada suçlanan adamın, hedeflerinin onu baştan çıkardığı için harekete geçtiğini söylediğini duyduğunda bu anları hatırlattı. “Sanırım katilin sadece seks bağımlılığı değil, aynı zamanda Asyalı kadınların seks nesneleri olarak fantezilerine bağımlılığı da var” dedi.

ASYALI KADIN ALGISI

Asyalı kadınların “ejderha hanımları” veya cinsel olarak uygun partnerler olarak kalıplaşmış sapkın görüşlerin yüzyıllardır ABD topraklarında dolaştığını söyleyen Indiana Üniversitesi’nde tarih profesörü olan Ellen Wu, Asyalı kadınların ABD’ye göç etmeye başladıkları andan itibaren cinsel açıdan hedef olduklarını söyledi.

Öldürülen kadınların bir kısmı göçmen ve bir kısmı ise anneydi. Hepsi de aile ve arkadaşlar tarafından çalışkan, sevgi dolu ve sevgili olarak tanımlandılar.

ABD’NİN ASYA’DAKİ İŞGALLERİNİN ROLÜ

Profesör Elaie Kim, ABD’nin İspanyol-ABD Savaşı’ndan beri ordunun bölgede seks ticaretini körüklediğini belirtiyor. ABD ordusunun Asya ile birçok savaşa girdiğini ve bu yüzden, ABD’lilerin Asya’yı ele geçirmek, Asyalılara hâkim olmak istediği bir yer olarak düşünmek gibi bir retorikleri olduğunu söylüyor. Vietnam Savaşı sonrası ABD ordusun Tayland ve birçok Asya ülkesinde fuhuş ticareti yaptığını söyleyen Kim, Asyalı kadınları erotikleştirme klişesinin ABD tarafından yaratılan ırkçı bir kültürel saldırı olduğunu ifade etti.

Cornell Üniversitesi’nde Asya-Amerikan çalışmaları profesörü ve Filipinli bir kadın olan Christine Bacareza Balance, Amerikan kültüründe Asyalı kadının itaatkâr, hiperseksüel ve egzotik olarak fetişleştirildiğini söyledi. Balance, İngilizceye de çevrilen ve Asyalı kadınların “oyuncak” ve “Çin süsleri” olarak anıldığı, son derece popüler olan 1887 tarihli Fransız öyküsü “Madame Chrysanthème” bunun en iyi örneği olduğunu aktarıyor. Profesör Balance daha yakın zamanlarda, Asyalı kadınların filmlerde genellikle “manipülatif, ejderha temalı baştan çıkarıcı kadın veya itaatkâr, masum bir 'lotus çiçeği' olarak tasvir edildiğinin de altı çizilmesi gerektiğini vurguladı.

ÇİN VİRÜSÜ’ İFADESİ SALDIRILARI ARTIRDI

AAPI (Asyalı Amerikalılar ve Pasifik Adalılara) Yönelik Nefreti Durdur hareketi, son bir yılda Asya kökenli kadınlara yönelik nefret ve şiddet suçunun erkeklere oranla 2,3 kat arttığını belirten bir rapor yayımladı. 2021 yılının başından beri 500’den fazla Asyalılara yönelik saldırı bildirildi. Saldırıya uğrayanların yüzde 42,2’si Çinli, yüzde 14,8’i Güney Koreli, yüzde 8,5’i Vietnamlı, yüzde 7,9’u Filipinli, yüzde 6,9’u ise Japon.

Asyalılara yönelik saldırıların yüzde 68,1’ini sözlü taciz oluştururken, yüzde 11,1’ini fiziksel saldırı, yüzde 8,5 ise ayrımcılık, ulaşım ve hizmete yönelik engel gibi medeni haklara yönelik ihlaller olduğu raporda yer alıyor.

Nefret ve Aşırılık Çalışmaları Merkezi’nin yayınladığı bir rapora göre ise, yakın zamanda yapılan bir araştırmada ise, Amerika’nın en büyük 16 kentinde, Asya-Amerikalılara yönelik polise bildirilen nefret suçlarında yüzde 149’luk bir artış olduğunu ortaya koyuyor.

Önceki ABD Başkanı Trump’ın, “Vuhan-Çin virüsü” gibi ırkçı ifadelerinin ABD’de Asyalılara ve özellikle Çinlilere olan ayrımcı ve nefret suçlarında artışı tetiklediği belirtiliyor.

# abd # polis # Kovid19 # protesto # Güney Kore # eylem # Taciz # tayland # Vuhan # kaliforniya # cinsel # Çin Virüsü # Asyalılar # Georgia # seks # berkeley # Georgia eyaleti