Bakan Çavuşoğlu: ''Dendias haddini aştı, gerekli cevabı verdim''

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar bir araya geldi. Görüşmenin ardından ikili ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Çavuşoğlu, ''Dendias haddini aştı, gerekli cevabı verdim.'' dedi.

Bakan Çavuşoğlu: ''Dendias haddini aştı, gerekli cevabı verdim''

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ersin Tatar ile görüştü. Görüşmenin ardından Bakan Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanı Tatar ortak basın açıklaması düzenledi. Açıklamanın gündeminde 5+1 görüşmeleri ve Yunanistan Duşişleri Bakanı Dendias'ın dün yaptığı kışkırtma da vardı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şu şekilde:

- Burada birçok konuyu değerlendirdik. Ziyaretlerin ve toplantılarımızın amacı BM toplantısı öncesi hazırlıklarımızı gözden geçirmek. Görüşmelerimiz verimli geçiyor

- Rum-Yunan ikilisi çözüm istermiş gibi gözükürken Kıbrıs Türkü'nün eşitliğini reddetti.İmkansızı dayatmanın sebebi ne? Birilerinin bunu Türkiye ve KKTC'ye anlatabilmesi lazım. Federal çözüm için zaman kaybetmeyeceğimizi söylemek isteriz. Tüm taraflar için kazan-kazan çerçevesi ortaya koyuyoruz. Türk tarafı federal çözüm için gereken çabayı gösterdi. Kalıcı ve sürdürülebilir bir vizyon ortaya konmalı.

- Biz eşit, anlamlı yeni bir müzakere süreci başlatılmasını istiyoruz.

- Cenevre'de 5+1 formatındaki toplantı gayrı resmidir. Bir zemin aranabilir mi buna bakacağız. Sonuç ne olursa olsun Türkiye olarak her zaman KKTC halkının yanında olacağız.

''DENDİAS HADDİNİ AŞTI, GEREKLİ CEVABI VERDİM''

Bakan Çavuşoğlu Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile yaptıkları ortak basın açıklamasında, Dendias'ın Türkiye'yi itham edici sözlerine de değindi. Çavuşoğlu, ''Dendias haddini aştı, gerekli cevabı verdim.'' dedi:

- Dendias'ın Ankara ziyaretini önemli bir görüşme olarak gördük. Kendisiyle kapsamlı toplantılar yaptık. Ortamı yumuşatma fırsatı olarak düşündük. Basın toplantısı kısmına gelindiğinde, öncesinde "tartışma yaratacak konulardan uzak duracağız" denilmişti. Sayın

- Dendias gerçek dışı sözler söyleyemeye başladı. Gerçek dışı ithamlarla ülkemizi suçladı.

- Biz ev sahibi olarak gereken nezaketi gösterdik. Basın toplantımızda her söylediğimiz yapıcıydı. Dendias haddini aştı bende gerekli cevabı verdim. Biz Sevilla haritasını paçavraya çevirdik, o haritayı kabul etmeyiz.

- KKTC'de AYM'nin bu kararı ideolojik bir karardır. Hukukun üstünlüğüne inanıyoruz ama eleştirme hakkımız var. AYM'ye başvuran kişiler ne talep etti? Burada çalışan bazı sendika ve bireyler kişilerin özlük haklarıyla ilgili başvurmuşlardır ancak mahkeme konuyu buraya getiriyor. Ramazan ayında kararın zamanıda oldukça manidardır. Karar Türkiye'de hassasiyet yarattı. Bizzat Cumhurbaşkanımız bu konuyu dile getirmiştir.

# türkiye # yunanistan # KKTC # Kıbrıs # görüşme # çavuşoğlu # Yunan # ersin tatar # Dendias # nikos dendias # tatar # 51