Rehber Engelsiz Erişim Sistemi nedir?

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Şimdi, engelli bireylerin toplumsal yaşama katılımını kolaylaştıracak bir projeyi sizlere sunuyoruz. İşte, engelli yurttaşların karşılaştığı yükseklik problemini tek tuşla aşabileceği o proje…

Ataman Özdemir… 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'ne anlam katan bir proje geliştirdi. Projesine Rehber Engelsiz Erişim Sistemi adını verdi.

MDF Maketten sisteme dönüşen yenilikçi bir proje. ODTÜ’lü bir öğretim görevlisinin patentini aldığı bu sistem engelli vatandaşların yaşamını oldukça kolaylaştıracak.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesindeki yükseklik sorunu tespit eden Özdemir, her alanda kullanımı kolay bir sistem üretti.

Sadece engelli bireyler değil engelli olmayan bireyler de bu sistemi rahatlıkla kullanabilir.

Kullanıcı hiçbir rahatsızlık hissetmeden ve kimsenin yardımı olmadan karşılaştığı yükseklik sorununu bu proje sayesinde tek tuşla aşabiliyor. Sistem çalıştığında etrafa ses yada titreşim de vermiyor.

Cihazın merdivenleri sayesinde her vatandaşın da kullanabileceği bu sistem Meclis ve ODTÜ olmak üzere Türkiye’de birçok noktada hayata geçirildi.

Hem aküyle hem elektrik ile hem de güneş enerjisiyle çalışan çevre dostu bir proje.

Projenin ulusal ve uluslararası patentini alan Özdemir, yetkililerden ürettiği sistemin herkese ulaşması için ucuz ve seri üretiminin yapılmasını istiyor.

HABER:HASRET KAYA

KAMERA: BARIŞ YURTERİ

ulusal.com.tr

# 3 Aralık Dünya Engelliler Günü