Meclis'in bütçe maratonu sürüyor

Meclis’in bütçe maratonu devam ediyor. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2022 yılı bütçe kanun teklifinin tümü ve Sayıştay raporunun üzerinde görüşmeler yapıldı. 2022 yılı bütçesinde savunma sanayi ve güvenliğe 181 milyar lira ayrılması PKK’nın siyasi uzantısı HDP’yi rahatsız etti. HDP, bütçe için “Savunma bütçesi” dedi.

Meclis'in bütçe maratonu sürüyor

Meclis’in bütçe maratonu devam ediyor.

2022 yılı bütçe giderleri 1 trilyon 751 milyar lira olarak hesaplandı. Bütçe giderleri bütçe gelirlerinin 1 trilyon 472 milyar 583 milyon lira olarak öngörüldü. Bütçe açığı ise 278 milyar lira olarak ortaya çıktı.

SAVUNMAYA 181 MİLYAR LİRA AYRILDI

Savunma sanayi ve güvenliğe ayrılan miktar yüzde 28 artırılarak 181 milyar lira olarak belirlendi. Bütçede aslan payını ise eğitim aldı. Bütçe teklifi kabul edilirse gelecek yıl bakanlığa 189 milyar lira kaynak aktarılacak. Tarımsal sulama ayrılan kaynakta ise yüzde 39 artış yapıldı.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Ak Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı. 2022 bütçe teklifinin tümü, kesin hesap teklifi ve Sayıştayraporları üzerinde görüşüldü.

Siyasi parti temsilcileri teklifin tümü üzerinde görüşlerini paylaştı. PKK’nın siyasi uzantısı HDP, savunma sanayi ve güvenliğe 181 milyar lira kaynak ayrılmasından rahatsız oldu. HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, bütçenin savaş bütçesi olduğunu iddia etti. Ülke savunmasına kaynak ayrılmasının yanlış olduğunu savundu.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu ise alt gelir gruplarına ayrılan ödeneğin 104 milyar lira olmasının yetersiz olduğunu savundu. “Orta direğin desteklenmemesi ve orta kesimin yok edilmesi bilinçli bir politika mı?" dedi.

İyi Partili Erhan Usta "Bu bütçe bir yokluk bütçesidir. Enflasyonun nasıl düzeltileceğine yönelik çare yok” ifadelerini kullandı. Vergi adaleti olmadığını iddia etti.

MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu ise vatandaştan alınan vergiye dikkat çekti. Çiftçimizi daha fazla desteklemek amacıyla girdi maliyetlerinin ve tarımsal girdilerden alınan verginin azaltılması gerektiğini söyledi. Aksu, asgari ücretten vergi alınmaması gerektiğini ekledi.

Ak Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi ise 2022 yılı bütçesinin başarısız olacağına ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığını vurguladı.

ÇARŞAMBA GÜNÜ SAYIŞTAY’IN BÜTÇESİ GÖRÜŞÜLECEK

Çarşamba günü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Kamu Denetçiliği Kurumu ve Sayıştay’ın bütçesi görüşülecek. Bütçe maratonu Aralık ayının sonuna kadar sürecek.

# pkk # ekonomi # meclis # rapor # pkk hdp # cari açık # Sayıştay # Türkiye ekonomi # bütçe komisyonu # bütçe kanun teklifi # PKKnın siyasi uzantısı HDP # bütçe maratonu # Erhan Usta # Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu # bütçe giderleri # bütçe gelirleri # cevdet yılmaz # Ekrem Çelebi