Erzincan JAK timleri görev başında

Erzincan'da Jandarma Arama Kurtarma timleri kar, heyelan ve çığ düşmesi gibi felaketlerde hayat kurtarma eğitimleri alıyor. JAK timleri hayat kurtarabilmek için zorlu kış koşullarında hayatta kalmayı öğreniyor.

Erzincan JAK timleri görev başında

Jandarma Arama Kurtarma (JAK) timleri, en zorlu kış koşullarında arama kurtarma ve hayatta kalma eğitimlerinden geçiyor.

Uzman jandarma, uzman çavuş ve astsubaydan oluşan 7 kişilik JAK timi, hayat kurtarabilmek için önce hayatta kalmayı öğrenmek zorunda. Eğitimlerde "tesis kurma", "arama kurtarma teknikleri", "çığ altında kurtarma", "yer belirleme", "karda yürüme", "heyelan tehlikesi bulunan yerlerin tespiti" ile "yoğun kar ve tipi altında hayatta kalma" gibi konular öğretiliyor.

Kar motorları, paletli kar aracı ve arama kurtarma köpeği desteğinde görev yapan JAK timleri, Ergan Dağı ile Ergan Kayak Merkezi'ndeki turistlerin can güvenliği için 7 gün 24 saat nöbette.

JAK timleri olası çığ, kaybolma ve mahsur kalma gibi senaryolar üzerinden tatbikatlar da gerçekleştiriyor. JAK Tim Komutanı Jandarma Astsubay Kıdemli Çavuş Mehmet Karpuz, her daim göreve hazır olduklarını söyledi.

Onlar çığda arama kurtarma, teleferikten kurtarma, yaralı vatandaşları bulma ve kurtarma, zor hava koşullarında hayatta kalmak gibi her türlü göreve hazırlıklı.

# çığ # tatbikat # kar # eğitim # felaket # heyelan # JAK # Jandarma Arama Kurtarma timleri # Ergan Dağı