''Defol git gerizekalı'' Bu sözler ifade özgürlüğü kapsamında

Türkiye'de son yıllarda ifade ve basın özgürlüğü sıkça tartışılan konulardan biri. Bu konuda hükümete Batı dünyasından sert tepkiler gelirken, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi dikkat çeken bir karara imza attı. AİHM, bir Fransızın, dönemin Cumhurbaşkanı Sarkozy için açtığı ‘Defol git gerizekâlı’ yazılı pankartı ifade özgürlüğü kapsamında saydı.

''Defol git gerizekalı'' Bu sözler ifade özgürlüğü kapsamında

Türkiye’de sık sık gündeme gelen ‘cumhurbaşkanına hakaret’ iddiası Türkiye'nin de tabi olduğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde önemli bir sınav verdi.

Dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 2008 Şubat’ında Paris Tarım Fuarını ziyaret ederken, elini sıkmayan çiftçiye Defol git, gerizekâlı” dedi. Sarkozy bu olaydan 6 ay sonra bir Fransız vatandaşı tarafından ‘Defol git, geri zekâlı’ pankartı ile protesto edildi.

Hakkında ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçlamasıyla dava açılan Fransız vatandaşı, 30 avro para cezasına çarptırıldı. Karar üst mahkemede de onandı. Ancak Fransız vatandaşı verilen cezanın ifade özgürlüğünün ihlali anlamına geldiği gerekçesiyle AİHM’de dava açtı.

Fransa hükümeti AİHM’de, Türkiye'de benzer bir yasa var diyerek savunma yaptı. Ancak AİHM, Fransız vatandaşın açtığı pankartta Sarkozy’nin kendi sözlerini hicvettiği ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğu gerekçesi ile verilen cezayı iptal etti.

AİHM’nin bu kararı gazeteci-yazar Bekir Coşkun’un Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret suçundan yargılandığı davada mahkemeye emsal karar olarak sunuldu. 7 Kasım 2014'te ‘Saray Var Vezir Eder, Saray Var Rezil Eder’ başlıklı yazısındaki ifadeleri nedeniyle Coşkun hakkında dava açılmıştı.

ulusalkanal.com.tr

# Gerizekâlı # sarkozy