Emekli Tümamiral Deniz Kutluk: ''Amerika Yunanistan üzerinden bölgede yığınak yapıyor''

Yunanistan'a ait savaş uçakları, Kuzey Ege'nin uluslararası sularında TCG Çeşme gemisini taciz etti. Tacizin ardından MSB açıklamada bulundu, gerekli karşılığın verildiği belirtildi. Emekli Tümamiral Deniz Kutluk konuya ilişkin çarpıcı yorumlarda bulundu.

Emekli Tümamiral Deniz Kutluk: ''Amerika Yunanistan üzerinden bölgede yığınak yapıyor''

Yunanistan taciz olaylarına bir yenisini daha ekledi. Ege Denizi'nde uluslararası sularda hidrografik alanda araştırmalar yapan TCG Çeşme gemisini F-16'lar ile taciz etti.

Milli Savunma Bakanı Hulisi Akar, "Talihsiz bir hareket, gerekli karşılık verildi" şeklinde açıklama yaptı.

Konuya ilişkin Emekli TümamiralDeniz Kutluk çarpıcı yorumlarda bulundu.

Emekli Tümamiral Deniz Kutluk'un yorumları şu şekilde:

- Yunanistan kendince siyaset yapmak istiyor. Silahsız harp gemisine 4 tane F-16 ile çok ucuz bir adım. Bu hareketle Yunanistan kamuoyunda Türkleri yendin attık mesajı çıkacaktır. Halbuki Yunanistan bu tavrıyla kendini kandırıyor.

- Ege bir açık denizdir, herkesin kullanımına uygundur. Silahsız bir gemiyi taciz ederek kahramanlık gösterisi yapılıyor. Bu yüzden Yunanistan'ın Ege Denizi'nde yanlış bir adımına kesinlikle izin verilmemeli.

- Bu olayı Türkiye'nin NATO'ya taşıması görüşmelerde konu olması gerekir gerekir. Şimdiye kadar yapılan görüşmeler gösteriyor ki görüşmeler bir işe yaramamış.

- Türkiye Yunanistan'a şu soruları sormalıdır: 'Siz Kasım-Aralık 2020'de kendim geminizle benzeri çalışma yapmadınız mı yaptınız. O zaman biz niye yapamıyoruz?'

- Biz NATO'da uzlaşmaya çalışırken Yunanistan görüşme bir geliyor bir gelmiyor. Buna NATO Genel Sekreteri'nin bir el atması lazım.

- Türkiye olaya biz görüşmeye hazırız şeklinde yaklaşmamalı. Bu şekilde sorunları çözüme kavuşturmak neredeyse imkansız. Türkiye Yunanistan'a şunu söylemeli: ''Ey Yunanistan ben sana Lozan'da 23 adayı silahsızlandırılmış şekilde kullanıma vermiştim. Sen bunları silahlandırdın. Ben sana 3 ay süre veriyorum. Verilen süre içerisinde adaları silahtan arındır aksi halde bu adaların egemenliği tanınmayacaktır.'' Türkiye bunları açık şekilde söylemeli.

- Yunanistan'a Navtex beyanında bulunmak yetmiyor. Yunanistan bunları yapmıyorsa Türkiye'de tavrını koymalı ve adaların egemenliğini tanımamalıdır.

- Türkiye'nin Ege'de ezilen hakları var ve bu hakları yedirmemelidir.

- Amerika, Yunanistan üzerinden bölgede yığınak yapıyor. Amerika Avrupa'da koğuşlandırdığı bölgeleri yavaş yavaş boşaltıp Ege'ye kaydırıyor. Böylelikle ilerideki Karadeniz'de Amerikan politikalarına yol yapmaya çalışıyor.

Amerika ''Karadeniz'de Rusya'yı sıkıştırırsam Rusya'nın kolunu bükebilirim'' diye düşünüyor.

- Amerika Girit'te de bazı tesisler açacağını beyan ediyor. Açacağı tesisler aslında NATO tesisi ve Türkiye'nin tesislerde kontrol imkanı var.

# amerika # yunanistan # ege # ege denizi # milli savunma bakanı # nato # Girit # lozan # F16 # Deniz Kutluk # Nato Genel Sekreteri # tümamiral # yığınak