ABD Suriye'den çıkmıyor

Amerika'nın önde gelen gazetelerinden Washington Post, Amerika'nın, Esad yönetiminden bağımsız PYD yönetimi kurmak istediğini yazdı

ABD Suriye'den çıkmıyor

Amerika'nın, Suriye'nin kuzeyinde Esad yönetiminden bağımsız yerel bir yönetim kurma planı Amerika'nın önde gelen gazetelerinden Washington Post'ta yazıldı.

ABD'li yetkililer, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ı Cenevre'de taviz vermeye zorlamak için Suriye Demokratik Güçleri'ne destek vereceklerini açıkladılar.

Amerikalı yetkililere göre; ABD ordusu ani bir şekilde Suriye topraklarından çekilirse, Esad'ın siyasi hayatta kalmasını garanti altına alabilir; bu da Suriye'nin yakın müttefiki İran için kazanç sağlar.

İran'ın bölgedeki etkisini sıfırlamak isteyen Amerika, Suriye'nin kuzeyinde ABD birliklerinin varlığını sürdürmeyi ve Esad hükümetinin yanı sıra bu bölgelerde yeni yerel yönetim kurmayı planladığını ifade etti.

ABD Savunma Sekreteri Jim Mattis de Esad ile Suriyeli muhalifler arasında siyasi bir anlaşmaya varılana kadar Suriye'de kalacaklarını açıklamıştı.

Ancak, Suriye'deki varlığını genişletmek için Rusya ile işbirliği arayan Amerika, Rusya'dan beklediği destek göremiyor.

Rusya Federasyon Konseyi Savunma Komitesi Başkanı Viktor Bondarev, "Amerika’nın Suriye’de kalma planlarının barışçıl çözüme engel olabileceğini" ifade etti.

Rusya Senatör Bondarev “Elbette ki Amerika’nın Suriye’de kalma kararı kesinlikle yasalara aykırı. Onları oraya hiç kimse davet etmedi." dedi.

Bondarev, Amerika'nın teröristlerle mücadele taklidi yaptığını belirterek Soçi hatırlatması yaptı.

Soçi’de yapılan üçlü zirveye katılan tarafların, "Suriye’deki gelişmelere kimin etki edeceğini gösterdi" diye konuştu, Bondarev, Rus yetkili ayrıca "ABD Dışişleri’nden orada hiç kimsenin bulunmadığını" sözlerine ekledi.

ulusal.com.tr

# abd # suriye # pentagon # Cenevre # jim mattis