Tütüne konulan yasak kalksın! Üreticiler cuma günü eylem yapacak

Adıyamanlı tütün üreticileri bir haftadır tedirgin. Nedeni hükümetin torba yasa ile getirmek istediği kıyılmış tütün yasağı. Ziraat Odası ve üreticiler Ankara'da hükümet yetkilileri ile bazı görüşmeler yaptı. Tasarıda ön görülen ekim yasağının kaldırılması konusunda taraflar anlaştı. Ancak bir başka kritik konu, köylünün ektiği tütünü satabilmesi... Bu konuda tütün hükümetle henüz anlaşma sağlanamadı

Tütün, Adıyaman'ın bel kemiği. Halk geçimini bu yolla sağlıyor. Bölge bu sayede kalkınıyor. Üreticiler, Torba yasada kıyılmış tütüne koyulan yasağı tepkili.

Eylem yapan üretici, Ankara'da yetkililerle görüştü. Görüşmeyle ilgili, Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Salih Şahan, Ulusal Kanal'a bilgi verdi.

Üretici tütün ekebilir. Bu konuda ön görülen yasaklar kaldırılıyor. Ancak önemli olan köylülün ektiği tütünü satabilmesi...Tasarıda "Sarmalık kıyılmış tütün üretenler ile satan, satışa arz eden, nakleden veya bulunduranlara idari para cezası uygulanacak" kısmı duruyor. Köylüler, "Satamayacaksak neden üretitelim" diyor.

Bu durum tütün işi yapan esnafın sorununu çözmeyecek. Adıyaman Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Ziya Duranay da duruma tepkili. Duranay, önemli olanın ekilen ürünün satılması olduğunu söyledi. Tasarı geçerse kentte göç başlayacak, işsizlik daha da artacak.

Üreticiler, Cuma günü eylem yapacak. Tasarıdaki yasağın tamamen kaldırılmasını istiyor.

HABER-KAMERA:EKREM DEMİR

ulusal.com.tr

# tütün # üreticiler