Bütçe görüşmesinde ekonomi tepkisi

Ticaret Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunuldu. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, büyümenin yarısına yakınının ihracat kaynaklı olduğunu açıkladı. Ekonominin 2021’in ilk çeyreğinde yüzde 7,2, ikinci çeyrekte ise yüzde 21,7 büyüyerek rekor kaydedildiğini belirtti. Görüşmeler sırasında ekonomideki durum üzerine tartışmalar da yaşandı.

Bütçe görüşmesinde ekonomi tepkisi

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’na Ticaret Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesini sundu. Büyüğe rakamlarını açıkladı.

- İhracat, üretim, yatırım ve istihdam temellerinde büyüyen ekonomimizle kalkınmayı toplumun tüm kesimlerine yaymak üzere var gücümüz ile çalışıyoruz.

- Söz konusu fiyat artışları, arz talep dengesizlikleri ve tedarik zincirindeki aksamalar tüm ülkelerin üretim sürecinde önemli bir risk unsuru oluşturmayı sürdürmektedir.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, komisyonda bir sunum yaptı. Büyümenin yaklaşık yarısının ihracat kaynaklı olduğunu söyledi:

- Türkiye ekonomisi, 2021 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7,2; ikinci çeyrekte ise yüzde 21,7 oranında büyüyerek rekor kaydetmiştir.

Muş, Türkiye’nin önünde konumu itibarıyla ihracat için yeni fırsatlar olduğunu belirtti:

- 2021 yılının ilk 10 ayındaki ihracat rakamımızla, 2019’da ulaşmış olduğumuz 180,8 milyar dolar yıllık ihracat rekorumuzu geride bıraktık. Ayrıca son 12 ayın 10’unda ihracat rekoru kırdık.

Muş, dış ticaret açığının Ocak-Ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 azalışla 33,8 milyar dolara gerilediğini duyurdu. Dış ticarete yönelik hedefin cari açık sorununu gündemden kalıcı olarak çıkarmak olduğunu da ifade etti:

- Bunun yolunun da verimliliği yüksek ve isabetli yatırımlar yaparak yeni pazarlara açılmaktan geçtiğini biliyoruz. Bu yüzden ülkemize ortalama mesafesi 8 bin 500 km olan bu potansiyel pazarlara ihracatımızı arttırmak bizim için önemli bir hedef olacaktır.

Muş, bakanlığa 2022 bütçesinde 8 milyar 451 milyon 926 bin lira ayrıldığını da ekledi.

Ticaret Bakanlığı bütçe görüşmeleri başlarken CHP'li milletvekilleri dövizler açtı. Dövizlerde "Esnaf, borcunu borçla ödüyor", "Para nasıl pula çevrilir" yazıları yer aldı.

# ekonomi # meclis # mehmet muş # bütçe # bütçe komisyonu # ticaret bakanlığı # Ticaret Bakanı Mehmet Muş # Meclis bütçe