Amerikan askerinin başına çuval geçiren gençler tarihi anları Ulusal Kanal'da anlattı

"Emperyalizmin postalına geçit yok" diyerek Amerikan askerine çuval geçiren ve dün gözaltına alınıp bugün savcılığın ifade alma gereği duymadan serbest bıraktığı 12 TGB'li bugün Ulusal Kanal canlı yayınında o anları anlattı.

"Emperyalizmin postalına geçit yok" diyerek Amerikan askerine çuval geçiren ve dün gözaltına alınıp bugün savcılığın ifade alma gereği duymadan serbest bıraktığı 12 TGB'li bugün Ulusal Kanal canlı yayınında o anları anlattı.

Ulusal Kanal'da hafta içi her gün Umut Tezerer'in hazırlayıp sunduğu Haber Merkezi programına katılan 12 TGB'li eylemi gerçekleştirme süreci ve sonrasını canlı yayında anlatı. Yayında ilk sözü alan TGB Genel Başkanı Çağdaş Cengiz çuval geçirme eylemin planlaması ile ilgili, "Geminin geleceğini öğrenir öğrenmez hemen bir protesto eylemi yapalım diye konuştuk. Askerlerin çıktıklarından da haberimiz yoktu. Aslında basın açıklaması yapıp protestomuzu sonlandıracaktık. Ama biz yine de ne olur ne olmaz diye erkenden gittik ve bekledik. Sonrasında Amerikan askerlerinin gemiden çıkıp kanlı postallarının vatanımızı kirlettiğini görünce, orada asker olup olmadığını teyit de ederek çuval geçirme eylemini gerçekleştirdik" dedi

TGB İstanbul İl Başkanı Uğur Aytaç ise o gün orada yaşananları şu şekilde özetledi:

Amerikan askerinin gemiden indiğini görünce biz ilk olarak TGB'li olduğumuzu belirtmedik. Normal bir turist gibi hareket ettik. Sonra ben Amerikan askerlerinden benim boğaza karşı bir fotoğrafımı çekmelerini rica ettim. Onlar da kırmadılar ve fotoğraf çektiler. Sonrasında onların Amerikan askeri olup olmadığını öğrenmek için diyalog kurduk ve en sonunda gemiyi göstererek "Siz bu gemi de mi askersiniz?" diye. Onlar da kendi ağızları ile tasdik ettikten sonra gayet sakin bir şekilde kendilerini protesto edeceğimizi ifade ettik ve çuval geçirme eylemimizi başarılı ile gerçekleştirdik.

"Arkadaşlarını yalnız bıraktı"

Deneyimli sunucu Umut Tezerer'in, "O anda neler yaşandı?, Aklınızdan neler geçti?, Siz 12 kişiydiniz onlar kaç kişiydi? sorusu üzerine TGB İstanbul İl Yönetiminden Ezgi Yarıcı, kendilerinin 12 kişi olduğunu ve gemiden çıkan Amerikan askerlerinin 3 kişi olduğunu belirterek, "Biz protestoya başladığımızda 3 kişiden 1'isi diğer 2 arkadaşını orada bırakarak oradan uzaklaşıp ilerden diğer arkadaşlarına yapılan protestoyu izledi" dedi.

İstanbul Üniversitesi Öğrencisi ve TGB il Yöneticisi Okan Özkan da, Amerikan askerlerinin başına çuval geçirilmesi sürecinde yaşananları şu şekilde ifade etti

"Biz onlarla ilk diyaloga geçtiğimizde onlardan herhangi bir yanıt gelmedi. Hatta görüntülerde görüldüğü üzere kafasına çuval geçirdiğimiz asker çok heyecanlandı ve korktu. Sanırım ülkemize gelen Amerikan askerleri, Türkiye topraklarına bastıklarında kendilerini burada, "Biji Serok Obama" sloganları ile karşılanacaklarını sandılar ki rahat rahat gemiden dışarı çıkıp hareket edebileceklerini sandılar. Son olarak yaptığımız eylem onlara çok iyi bir ders oldu.

"Başımız dik kendilerine kendimizi teslim ettik"

Marmara Üniversitesi TGB üyesi Sabih Güner de Haber Merkezi programında gözaltı sürecini anlattı. Güner gözaltı yapılacağından haberleri olduğunu belirterek, "Çuval geçirme eyleminden sonra bir soruşturma olacağını öğrendik ve hiçbir şekilde polisleri beklemeden biz başımız dik olarak kendilerine kendimizi teslim ettik. O süreçte halkımız da yanımızdaydı zaten. Emniyet mensupları orada bizlere hiçbir şekilde tepki vermedi.

"Bir daha ki sefere denize dökeceğiz"

İşçi Partisi Öncü Gençlik İstanbul İl Başkanı Uğurcan Yardımoğlu sözü olarak, "Çuval geçirme eylemi sırasında onları denize atmayı düşündük. Artık bir sonra ki gelişlerinde onları denize dökeceğiz. Bunu da sizin aracılığınızla ilan ediyoruz. Bizim eylemimizin niteliği önemli. Biz orada tarihsel bir cevap verdik. Bu bizim geleceğimizin bir sonucu. Gerekirse Hasan Tahsin de oluruz yeri gelirse de 68 kuşağına atfen söylüyorum denize dökeriz. O yüzden bir daha çarşı izni vermesinler askerlerine ve rahat gezemeyeceklerini bilsinler. Bir daha da limanlarımıza gelmesinler" dedi.

Gökhan ÇELİK

ulusalkanal.com.tr

# tgb # ulusal kanal # İşçi Partisi Öncü Gençlik # çağdaş cengiz # Gökhan Çelik # uğurcan yardımoğlu # amerikan askeri çuval # umut tezerer # tgb genel başkanı