Skandal karikatür şiddetle kınandı

Dışişleri Bakanlığı, Fransız Charlie Hebdodergisinin Türkiye karşıtı yayınlarını kınadı. Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Paris yönetimi ise Ankara’nın Fransız mallarını boykot çağrısı karşısında, Avrupa Birliği’nden destek istedi. Fransız Bakan Clement Beaune Avrupalı ortaklarını yaptırımları da kapsayacak güçlü bir tepki için zorlayacaklarını söyledi.

Skandal karikatür şiddetle kınandı

Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı, Charlie Hebdo dergisinin Türkiye’yi hedef alan kapağıyla ilgili Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik hakaret içerikli karikatür şiddetle kınandı.

Görüşmede, Fransız Maslahatgüzara, kişi haklarına ve dini inançlara yapılan saldırıların, ifade özgürlüğü olarak değerlendirilemeyeceği, bu çizimler konusunda gerekli siyasi ve hukuki adımların atılmasının beklendiği vurgulandı.

Fransız maslahatgüzara ayrıca Ermeni çevrelerin birkaç gündür Türk vatandaşlarını hedef alan şiddet eylemleri de hatırlatıldı. Fransa'ya ırkçı girişimlere karşı başta güvenlik olmak üzere her alanda gerekli tedbirlerin alınması talebi iletildi.

Fransa'ya bir tepki de Rusya'dan geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Charlie Hebdo'nun ayrıştırıcı yayınlarıyla ilgili konuştu. Peskov "Rusya'da hakim din Hristiyanlıktır ancak kısmen Müslüman ülkesi olduğunu unutmayalım. Mevcut yasaları da göz önüne aldığımızda böyle bir dergi bizim ülkemizde asla yayın yapamaz" dedi.

Öte yandan İslam ülkeleriyle 100 milyar doların üzerinden dış ticaret yapan Fransa, boykot çağrılarından paniklemiş durumda… Avrupalı ortaklarından destek isteyen Fransız yetkililer, Türkiye'ye yaptırım uygulanması çağrısı yapıyor.

Türkiye'nin boykot çağrıları ile ilgili konuşan Fransa’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakan Clement Beaune “daha ileriye gitmemiz gerekiyor. Birliği, yaptırımları da kapsayabilecek güçlü bir Avrupa tepkisi için zorlayacağız" açıklaması yaptı.

ulusal.com.tr

# avrupa birliği # dışişleri bakanlığı # Charlie Hebdo