Uzman çavuşlar kadro, sözleşmeli er ve erbaşlar yönetmeliğin hayata geçirilmesini istiyor

Uzman çavuşlar ile sözleşmeli er ve erbaşlar, özlük haklarının iyileştirilmesi ve kadro sorununun giderilmesini bekliyor. 52 yaşından sonra sivil memur olarak görevlendirilen uzman çavuşlar, 55 yaşında askeri mesleği üzerinden emekli olmayı talep ediyor. Sözleşmeli er ve erbaşlar da 7 yıl çalıştıktan sonra memurluk hakkını tanıyacak yönetmeliğin hayata geçirilmesini bekliyor.

Uzman çavuşlar kadro, sözleşmeli er ve erbaşlar yönetmeliğin hayata geçirilmesini istiyor

Haber: Buse Gençtürk

Mehmetçik fedakarca kar-kış dağ bayır demeden vatanını koruyor.

Uzman çavuşlar, sözleşme ile görev yapıyor. Sözleşmeleri sona erince yerlerine başka asker alınabiliyor. Bu nedenle uzman çavuşlar kadrolu olmayı talep ediyor.

Uzman Çavuşlar Onursal Başkan'ı Ümit Ciğer konuyla ilgili olarak, ''En azından biz de kadrolu olmak istiyoruz. 3600 ek gösterge rakamını, kadroyu biz de istiyoruz. Kısmen bir kadro verilse en azından 10 yıllık bir muvazzaflık verilse biz ona da razıyız.'' açıklamasında bulundu.

Uzman çavuşlar özlük haklarının iyileştirilmesini de istiyor. Uzman çavuşların en büyük sorunlarının başında ise sivil memurluk geliyor. 52 yaşına kadar TSK’da istihdam edilen uzman çavuşlar, Milli Savunma Bakanlığında sivil memur oluyor.

Ümit Ciğer konuşmasında, ''Bizler uzman çavuş olarak başladığımız mesleğe, uzman çavuş olarak emekli olamıyoruz. Yaş haddimiz yok. Özlük haklarımız tamamen ortadan kalkıyor. 55 yaşında uzman çavuş olarak emekli olmak ve 5434 sayılı Emekli Sandığı kanunun yaş hadlerine girmemiz. Uzman çavuş kimliği taşıyalım.'' ifadelerini kullandı.

Uzman çavuşlar sağlık yönetmeliğinde değişiklik yapılması gerektiğini de belirtiyor. Bir yıl içerisinde 90 gün istirahat ve hava değişimi alan uzman çavuşun TSK ile ilişiği kesiliyor. Yine konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ciğer, ''Oldu ki uzman çavuş arkadaşımızın ayağı kırıldı. Diyorlar ki sen 90 gün izinli olabilirsin. 91 gün olunca ben senin ilişiğini keserim diyor.'' sözlerini sarfetti.

Sözleşmeli er ve erbaşlar ise 2011 yılında göreve başlamıştı. Sözleşmeli er ve erbaşlara 7 yıl çalıştıktan sonra memurluk hakkı tanındı. Ancak konuya ilişkin henüz bir yönetmelik çıkmadı. Konuyla ilgili olarak Sözleşmeli Erler ve Maluller Derneği Genel Başkan'ı Abidin Kocabuğa, ''2019 yılının şubat ayında birinci dönemler 80 kişi er olarak sürelerini tamamladılar. Yaklaşık 22 ay oldu yönetmelik çıkmadı. Beklediler şu anda işsizler yaşları da 32-33 arası oldu.'' diyerek yönetmelik çıkmamasına tepki gösterdi.

# uzman çavuş # erbaş # er