AKP'nin vaatleri ne olacak?

AKP'nin tek başına iktidara gelmesiyle gözler, seçim öncesinde açıklanan vaatlere çevrildi. Ahmet Davutoğlu açıkladığı iki ayrı pakette, maliyeti 22,3 milyar lirayı bulan sözler vermişti. Bu vaatlerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği merak konusu oldu.

AKP'nin vaatleri ne olacak?

Seçimin ardından, gözler tek başına iktidara gelen AKP'nin seçim vaatlerine çevrildi. Toplam maliyet 22.3 milyar lirayı bulan vaatlerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği merak konusu.

Başbakan Davutoğlu 4 Ekim'de açıkladığı seçim beyannamesinde asgari ücretin bin 300 Lira'ya çıkarılacağını duyurmuştu. Seçime 3 gün kala da 10 maddelik bir paket daha açıkladı. AKP’nin ilk seçim paketinin maliyeti 19.3 milyar lira, ikinci paketin maliyeti de 3 milyar lirayı buldu.

AKP'nin vaat ettiği yenilikler ise şöyle;

1- Asgari Ücret 1.300 TL olacak

2- Gençlerin GSS borcu silinecek

3- SSK ve Bağ- Kur emeklilerine 100 TL zam yapılacak

4- Taşeron çalışanların kadroya geçmesi söz konusu olacak.

5- Öğrenci bursları 330 liradan 400 TL'ye çıkacak

6- Polis maaşları 240-580 TL arasında artacak

7- Er ve erbaş harçlıkları 100 TL'ye, askeri öğrencilerin 40-200 lira arasındaki harçlıkları iki katına çıkarılacak. Uzman erbaşların 2.200 olan ek göstergeleri 3000’e çıkarılacak.

8- Muhtar maaşları bin 300 TL'ye yükselecek.

9- Yem ve gübrede KDV sıfırlanacak.

10- Esnafın yıllık 8 bin liraya kadar olan kazancından vergi alınmayacak.

Hükümet kurulduktan sonra ilk öncelik geçici bütçenin çıkarılması olacak. Bu kapsamda 11 Ekim'de Resmi Gazete'de yayımlanan Orta Vadeli Program'da yenilenecek. Seçim vaatlerinin Orta Vadel Program'a ekleneceği ifade edildi.

Öncelikle yasal düzenlemeler yapılarak vaatlerin yasal alt yapısı oluşturulacak. Asgari Ücret'e ilişkin düzenlemenin 2016 başına yetişebileceği belirtildi.

ulusalkanal.com.tr

# AKP # seçim beyannamesi # seçim vaatleri