Dördüncü yargı paketinin ayrıntıları belli oldu

Meclis'e sunulacak 4’üncü yargı paketinin ayrıntıları belli oldu. 32 maddelik pakette vergi suçunda cezaların artırılması ve adli kontrole üst süre sınırının getirilmesi hedeflendi. Taslakla idareye yapılan başvurularda vatandaşa cevap verme süresi de 60 günden 30 güne indirilmesi planlandı.

Dördüncü yargı paketinin ayrıntıları belli oldu

Yargı alanına ilişkin yeni paket Meclis'e sunulacak. Vergi suçunda ceza artırılacak, vatandaşın başvurularına yanıt verme süresi düşürülecek.

Yargı Reformu Strateji Belgesi ve İnsan Hakları Eylem Planı kapsamında yargı reformunun 4’üncü ayağında hazırlıklar tamamlandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında 1 Haziran’da yapılan 4’üncü Yargı Paketi toplantısında, düzenlemeye son şekli verildi.

32 maddelik taslakta, vergi suçlarına ilişkin uzun süreli hapis cezalarında “tek ceza” formülü uygulanacak. Etkin pişmanlık hükümleri, vergi ve cezaların tamamının ödenmesi halinde bu suçlarda da uygulanabilecek. Vergi usul suçlarında uzlaşma aranacak. Ayrıca vergi suçunun cezası arttırılarak üst sınır 5 yıldan 8 yıla çıkarılacak.

Katalog suçlardan tutuklamaya “somut delil” şartı getirilecek. Avukatın dosya inceleme kısıtlamasına da üst süre sınırı konulacak. Gözaltında avukatla görüşme hakkını kısıtlayan kanun hükümleriyle ilgili de ek bir kriter belirlenecek. Sulh ceza hâkimliklerinin tutuklama kararlarına karşı itirazlar da ceza mahkemelerine yapılacak.

İdareye yapılan başvurularda, vatandaşa cevap verme süresi 60 günden 30 güne inecek. İdari yargıda gerekçeli kararlar, en geç 30 gün içinde yazılacak. İfade alınıp serbest bırakılmak üzere verilen bir yakalama kararında, mesai saatleri dışında yakalanan kişi, adli makamlara başvurmayı taahhüt etmesi şartıyla, savcı tarafından serbest bırakılabilecek.

Kamuoyunun merakla beklediği nafaka ve çocuk teslimi konularına ise 5’inci yargı paketinde yer verileceği öğrenildi. Buna göre, nafakada ya üst sınır belirlenecek ya da evlilik süresi esas alınacak.

AK Parti kurmayları çocukların icra yolu ile tesliminde de yeni formül üzerinde çalışıyor. Bu kapsamda, teslim sırasında Aile Bakanlığı yetkilileri ve bir çocuk psikologu devreye girecek.

# vergi # ankara # ak parti # açıklama # meclis # gözaltı # Fuat Oktay # gündem # ceza # görüşme # idari yargı # yargı paketi # Aile Bakanlığı # İnsan Hakları Eylem Planı # Yargı Reformu Strateji Belgesi # taslak # idari