Suriye Enformasyon Bakanlığı Müsteşarı Dr. Bessam Abu Abdullah: İdlib'i çözelim PYD'yi bitirelim

Suriye Enformasyon Bakanlığı Müsteşarı Dr. Bessam Abu Abdullah, İdlib’de Türk Ordusu'na karşı değil, teröre karşı savaştıklarını söyledi. İdlib gerilimini Rus uçağının düşürülmesine benzeten Abdullah, çözüm için "Astana Süreci işletilmeli, iki ülke doğrudan görüşmeli" çağrısı yaptı.

Suriye Enformasyon Bakanlığı Müsteşarı Dr. Bessam Abu Abdullah: İdlib'i çözelim PYD'yi bitirelim

Suriye'den liderler zirvesi öncesinde iki önemli çağrı geldi.

Suriye Enformasyon Bakanlığı Müsteşarı Dr. Bessam Abu Abdullah, Aydınlık'a konuştu. Ankara'ya iki teklifte bulundu. Müsteşarın ilk teklifi terör örgütlerine karşı birlikte mücadele oldu, "Terörü bitirelim, Suriyelilerin geri dönüşünü sağlayalım" dedi.

"ÇÖZÜMÜN ANAHTARI ASTANA"

ABD Suriye savaşını başlattı, Suriye’yi bölmeye çalışıyor ve Suriye’yi böldükten sonra sıra diğer bölge ülkelerine, Türkiye’ye gelir. Suriye, Türkiye ile görüşmeye her zaman pozitif baktı. Ama AKP radikallere desteğini keserse siyasi çözüm olur, bunun dışında bir çözüm yok. Astana Süreci'ni işletmek, devam ettirmek ve adım adım terörü bitirmek gerekiyor. Çözüm burada. Suriye Ordusu terör bitene kadar savaşmaya devam edecek. Astana siyasi çözüm için anahtar.

İkinci çözüm önerisi ise İdlib'e yönelikti. Bessam Abu Abdullah, Türk hükümetine "İdlib’i çözelim, PKK/PYD’ye karşı birlikte mücadele edelim" önerisi yaptı.

Mülteci krizinin terörü bitirmekle çözüleceğini belirten Suriyeli Müsteşar, Türk ordusuna karşı değil, teröre karşı savaştıklarını söyledi. "Başkan Esad eğer Suriye’nin milli çıkarları söz konusu ise görüşmeye hazır, bu konuda pozitif yaklaşıyor" dedi.

İran'ın Suriye ve Türkiye'nin yer aldığı üçlü zirve çağrısını da değerlendirdi Bessam Abu Abdullah. "Şu an ortak çözümün bulunabilmesinde en kesin yol, Türk Hükümeti ile Suriye Hükümeti'nin kesinlikle doğrudan görüşmesinden ve İdlib’deki radikal terörle örgütlerine karşı tavır alınmasından geçiyor" dedi.

Suriye Enformasyon Bakanlığı Müsteşarı, süreci 2015'teki Rus uçağının düşürülmesine benzetti. Şam yönetiminin PKK/YPG ile anlaştığı iddialarını da yalanladı.

İDLİB'DE ABD-İSRAİL TUZAĞI

13 Ocak 2020’de Moskova’da Türk ve Suriye istihbaratlarının başındaki iki isim Hakan Fidan ve Ali Memlûk buluştu. Böylesi üst düzey görüşmeler başlamışken, ne oldu da iki ülke savaşın eşiğine geldi? Hangi güçler olumlu süreci bozdu?Memlük ve Hakan Fidan’ın buluşması çok iyi bir adımdı. Daha önce de güvenlik güçleri arasında görüşmeler olmuştu. Bunlar çok önemli adımlardı. Fakat sonra durum değişti. Bunu Rus uçağının düşürülmesine benzetiyorum. Sanırım Gülen örgütü ile ilgili bir olaydı uçak olayı. Ve olay sonuçları itibariyle NATO’nun, ABD’nin, İsrail’in çıkarlarına yarıyordu. Sonrasında da Rus elçisine karşı bir suikast olmuştu. Bu sürece de bakarsak NATO’nun, ABD’nin, İsrail’in ve diğer Batı güçlerinin memnun olduğunu söyleyebiliriz.

ulusal.com.tr

# idlib # Astana Süreci # Bessam Abdullah