Dünyaca ünlü dergiye Sinovac makalesi

Türk bilim insanı Prof. Dr. Murat Akova, hakemli bilimsel tıp dergisi The Lancet'teye Sinovac aşısının etkisini anlatan önemli bir makale yazdı. Yazıda, Sinovac aşısının ölüm veya yoğun bakıma yatış gibi ağır hastalıktan korunmada yüzde 100 etkili olduğu belirtildi.

Dünyaca ünlü dergiye Sinovac makalesi

Türk bilim insanı İngiliz tıp dergisinde Sinovac aşısının ülkemizdeki sonuçlarını kaleme aldı. Aşının etkili ve güvenilir olduğu belirtildi.

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akova, dünyanın önde gelen hakemli bilimsel tıp dergilerinden The Lancet'teye Sinovac aşısı üzerine bir makale yazdı. Ülkemizdeki Sinovac aşı çalışmalarının yer aldığı makale, dünyada bu aşıyla ilgili sonuçları bilimsel dergide yayımlanmış ilk Faz-3 araştırması oldu.

Hacettepe Üniversitesi öncülüğünde, 10 binden fazla katılımcıyla yürütülen Faz-3 çalışmasına göre, aşı ölüm ve hastaneye yatışları da engelledi.

Akova makalede, ''Faz-3 çalışmasında ölüm, yoğun bakıma yatış gibi ağır hastalıktan korunma oranının yüzde 100 olduğu görüldü. Gönüllülerin yüzde 90'ında nötralizan antikor oluştuğu tespit edildi. Sinovac etkili ve güvenli, yeterli düzeyde antikor oluşturan bir aşı. Sinovac aşısının yan etkilerinin yüzde 19, buna karşın plasebo grubunda yüzde 17 düzeyinde olduğu saptandı. Bu yan etkilerin yüzde 90'ı hafif nitelikte ve yorgunluk, aşı yapılan bölgede ağrı ve kas ağrısı biçimindeydi. Çalışma süresince yaşamı tehdit eden herhangi bir yan etkiye rastlanmadı'' açıklamalarına yer verdi.

# hacettepe üniversitesi # sinoVac aşısı # The Lancet # Murat Akova