Dışişleri Bakanlığından Atina ve GKRY'ye Doğu Akdeniz tepkisi

Türkiye'nin kıta sahanlığında araştırma yapmaya hazırlanan Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ne Ankara'nın tepkisi gecikmedi. Dışişleri Bakanlığı, tek yanlı eylemlerin Doğu Akdeniz'de barış ve istikrarı tehdit ettiğini belirtti. Bakanlık, Yunanistan ve Rum Kesimi'nin faaliyetlerine karşı Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin haklarının kararlılıkla savunulacağını vurguladı.

Dışişleri Bakanlığından Atina ve GKRY'ye Doğu Akdeniz tepkisi

Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin Doğu Akdeniz'deki kışkırtıcı faaliyetleri sürüyor. Faaliyetleri yakından takip eden Ankaratepkisiz kalmıyor.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ''Bilindiği üzere Doğu Akdeniz’de geçtiğimiz yıllarda yaşanan gerginliklerin nedeni Yunanistan ve GKRY’nin maksimalist deniz yetki alanı iddiaları ve ülkemiz ile KKTC’nin Doğu Akdeniz’deki hak ve çıkarlarını yok sayan tek yanlı eylemleridir. Ülkemiz Doğu Akdeniz’de hem kendi hem de KKTC’nin haklarını kararlılıkla korumaya devam edecektir.'' ifadelerine yer verildi.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Türkiye'nin kıta sahanlığını ihlal ederek 3 Ekim'de bir araştırma yapacağını duyurdu. Araştırmanın Malta Bayraklı, İtalyan sahipli bir gemiyle yapılacağı açıklandı.

Dışişleri Bakanlığı, tek yanlı eylemlerin Doğu Akdeniz'de gerginliği artıracağını, barış ve istikrarı tehdit edeceğini ifade etti.

- Sayın Cumhurbaşkanımız geçtiğimiz yıl AB’ye Doğu Akdeniz’de kapsamlı bir konferans toplanmasını teklif etmiş, Ada’nın ortak sahibi olan KKTC de hidrokarbon kaynakları konusunda Kıbrıs Rum tarafına 13 Temmuz 2019 tarihinde ayrıntılı bir öneri yapmıştır. Tüm bu öneriler masada iken Yunanistan ve GKRY’nin son aylarda Doğu Akdeniz’de gerginliği arttırarak tek yanlı ve tahrikkar faaliyetlerde bulunmaya teşebbüs ettiği görülmektedir.

Eylemlere karşı sahada ve masada gerekli adımlar atıldığını belirten Bakanlık, gayri meşru eylemlere alet olan üçüncü ülkelerin de uyarıldığını kaydetti.

# ankara # yunanistan # açıklama # KKTC # kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti # doğu akdeniz # ege denizi # ab # Atina # tepki # rum kesimi # dışişleri bakanlığı # GKRY # Kıta sahanlığı # Malta # güney kıbrıs rum kesimi