Türk ve Çin gençliği buluştu: Öncü Gençlik üyeleri ve Çin Büyükelçiliğinin genç diplomatları konferans düzenledi

Türk ve Çinli gençler iki ülkenin diplomatik ilişkilerinin 50’nci yıl dönümü nedeniyle yapılan diyalog toplantısında buluştu. Vatan Partisi Öncü Gençlik üyeleri ve Çin Büyükelçiliğinin genç diplomatları Zoom programı üzerinden bir konferans düzenledi. Toplantıda yükselen Asya çağında Türk ve Çin gençliğinin öncü rolüne dikkat çekildi. Teröre karşı iki ülkenin birlikte hareket etmesi de toplantıda gündeme geldi.

Türk ve Çin gençliği buluştu: Öncü Gençlik üyeleri ve Çin Büyükelçiliğinin genç diplomatları konferans düzenledi

Ankara ve Pekin ilişkilerinin dünü, bugünü ele alındı. İki ülke arasında iş birliğinin artırılması öne çıktı.

Vatan Partisi Öncü Gençlik, Çin Komünist Partisi’nin 100’ncü, Türkiye ve Çin diplomatik ilişkilerinin 50’nci yıldönümü nedeniyle düzenlenen konferansa katıldı. Zoom programı üzerinden yapılan toplantıda Çin Büyükelçilik Ataşesi Genç Diplomatlar ve Vatan Partisi Öncü Gençlik üyeleri bir araya geldi.

Konferansa Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Kültür Müsteşarı Shi Ruilin de katıldı. Açış konuşmasını yapan Ruilin, Çin'in 4 Mayıs Gençlik Hareketi ile Atatürk'ün 19 Mayıs’ta Samsun’a çıkması arasındaki benzerliğe dikkat çekti. Ruilin, iki ülke gençliğinin diyaloglarının böyle toplantılarla daha da pekişeceğini belirtti.

Ruilin, ''Gençler umut ışığını kendi ülkesinde karşılayacak ve dünyaya yayacak. Gençler arasında böyle bir diyalog toplantılarının amacı ebedi dostluğumuzu gelecek kuşaklara aktarmak'' dedi.

Vatan Partisi Öncü Gençlik Genel Başkanı Barış Demiralay da iki ülkenin ABD’nin emperyalist kuşatmasına karşı mücadele ettiğini vurguladı.

Demiralay, ''4 Mayıs ve 19 Mayıs’ta bağımsızlığa, kurtuluşa ve ilerlemeye doğru atılan ‘ilk adım’ların cesareti, heyecanı ve ruhuyla yürünecek uzun yollar önümüzdedir'' dedi.

Öncü Gençlik Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanı Işıkgün Akfırat ise Türkiye ve Çin arasında daha güçlü bağlar kurulması için gençliğin sorumluluk üstlenmesi gerektiğini ifade etti.

Akfırat, ''Çin'in yeni Batı Asya siyasetini, Kuşak ve Yol'un sunduğu eşit ilişkiye dayalı uluslararası ilişkiler modelini ve Çin sosyalizminin sunduğu insancıl uygarlık anlayışını oldukça önemsiyoruz'' ifadelerini kullandı.

Toplantının “Çinli gençler” kısmında Çin'in Ankara Büyükelçiliği Ataşeleri de konuştu. Konuşmalarını Türkçe yapan genç ataşeler, Çin’de Türkçe eğitiminin durumunu anlattılar.

Toplantının sohbet bölümünde Çin’de PKK’ya, Türkiye’de de sözde Uygur tehdidine karşı bilinç oluşması için neler yapılabilir? sorusuna yanıt arandı.

Ruilin soruya, ''Bizim teröre karşı el ele vermemiz gerekiyor. Bazı örgütler tarafından Türkiye'de Çine karşı faaliyet gösterenlere de karşıyız ve Türkiye Cumhuriyeti ile iş birliği yapmak arzusundayız'' cevabını verdi.

Öncü Gençlik Genel Başkanı Barış Demiralay toplantının sonunda Çinli genç diplomatları Öncü Gençlik yaz kamplarına davet etti.

# ankara # türkiye # çin # vatan partisi # pekin # Çin Komünist Partisi # vatan partisi öncü gençlik # Zoom