Wikipedia'ya erişim engellenin nedeni belli oldu! BTK'dan açıklama geldi

Dünyanın en büyük internet ansiklopedisi Wikipedia'ya Türkiye'den erişim engellendi. Ulaştırma Bakanlığı, kararın Türkiye'yi terör gruplarıyla işbirliği halinde göstermeye çalışan yazılar nedeniyle alındığını açıkladı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Wikipedia'nın erişime engellenmesiyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "Türkiye’nin terör örgütlerini desteklediğini belirten içerikler tüm girişimlere rağmen Wikipedia'dan çıkarılmamıştır. Bu içeriklerin doğru bilgilerle düzenlenmesine izin verilmemiştir. " denildi.

Wikipedia'ya erişim engellenin nedeni belli oldu! BTK'dan açıklama geldi

Türkiye'de dünyanın en büyük internet ansiklopedisi Wikipedia’ya erişim engellendi. Wikipedia sitesine sabah saat 8 sularından bu yana giriş yapılamıyor.

Yasağın nedeni henüz açıklanmazken Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu söz konusu internet sitesine idari tedbir getirildiğini yazdı.

BTK'nın sitesinde kararın neden alındığına dair bir bilgi bulunmazken Ulaştırma Bakanlığı'ndan bir açıklama geldi.

Bakanlık, engelleme kararının Türkiye'yi çeşitli terör gruplarıyla aynı düzlemde ve işbirliği halinde göstermeye çalışan yazı ve yorumlar nedeniyle alındığını belirtti.

Söz konusu içerikler için site yetkililerine uyarılarda bulunulduğu ancak sitenin ısrarla bu tür içerikleri kaldırmaya yanaşmadığı ifade edildi.

Türkiye'nin taleplerinin yerine getirilmesi halinde siteye erişim engelinin kaldırılacağı belirtildi.

Öte yandan erişim engeli Wikipedia'nın Türkçe sayfasını kapsamakla kalmayıp bütün diller için de uygulanıyor.

ERİŞİMİN ENGELİNİN NEDENİ BELLİ OLDU

Edinilen bilgilere göre siteye erişim, Türkiye'yi terör örgütü IŞİD ile aynı zeminde gösteren içeriklerin kaldırılmaması, aksine Wikipedia tarafından koruma altına alınması nedeniyle engellendi.

Türkiye'nin Wikipedia'dan dört talepte bulunduğu ancak Amerika merkezli kuruluşun bunlara yanıt vermediği belirtiliyor.

BTK'DAN AÇIKLAMA

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Wikipedia'nın erişime engellenmesiyle ilgili açıklama yaptı.

BTK açıklaması şu şekilde:

1. Türkiye’nin terör örgütlerini desteklediğini belirten içerikler tüm girişimlere rağmen #Wikipedia'dan çıkarılmamıştır.

2. Bu içeriklerin doğru bilgilerle düzenlenmesine izin verilmemiştir.

3. https protokolü ile yayın yaptığı için sadece ilgili içeriklerin engellenmesi mümkün olmamıştır.

4. Bu nedenle sitenin tamamına tedbir uygulanmak zorunda kalınmıştır.

5. Bu ve benzeri içerikler ile ilgili #Wikipedia editörleri gereğini yapmalıdır.

BTK’nın "Site Bilgileri Sorgu Sayfası" üzerinden sorgulandığında ise şu açıklama çıkıyor:

“5651 sayılı Kanun uyarınca yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda bu İnternet sitesi (wikipedia.org) hakkındaki Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu 'nın 29/04/2017 tarih ve 490.05.01.2017.-182198 sayılı kararına istinaden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından İDARİ TEDBİR uygulanmaktadır. (After technical analysis and legal consideration based on the Law Nr. 5651, ADMINISTRATION MEASURE has been taken for this website (wikipedia.org) according to Decision Nr. 490.05.01.2017.-182198 dated 29/04/2017 implemented by Information and Communication Technologies Authority.)”

ulusalkanal.com.tr

# Wikipedia # erişim engeli