Fırıncılardan açıklama geldi | Ekmeğe zam gelecek mi?

Türkiye Fırıncılar Federasyonu, artan girdi maliyetleri nedeniyle ekmeğin kilosunun tavan fiyatını 12 lira olarak belirledi. Odalarına genelge gönderen federasyon, İstanbul'da ekmeğe yüzde 19 artışla 2 buçuk lira, Ankara'da yüzde 27 oranında artışla 2 lira 25 kuruş fiyat önerildiğini açıkladı. İlgili bakanlıklarla görüştüklerini belirten Federasyon Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmekte yapılacak zammın undaki fiyat artışıyla birlikte makul olduğunu söyledi.

Fırıncılardan açıklama geldi | Ekmeğe zam gelecek mi?

Türkiye Fırıncılar Federasyonu, artan girdi maliyetleri nedeniyle ekmeğin kilosunun tavan fiyatını 12 lira olarak açıkladı.

Una art arda yapılan zammın ardından federasyondan açıklama geldi. Fırıncılar ekmekte tavan fiyatı belirledi.

Geciken bir fiyat artışı söz konusu olacak un fiyatları artışı altıncı Ayda başladı.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu, artan girdi maliyetleri karşısında zorlanan esnafın taleplerini Ankara’da yaptığı açıklamayla duyurdu. Açıklamayı Federasyon Başkanı Halil İbrahim Balcı yaptı.Balcı, şu şekilde konuştu:

- Kilogramı 10 lira olan ekmeğin fırıncı esnafımızın nefes alabilmesi için makul bir seviyede olabilmesi için ülke genelinde 12 lira olması için genelge gönderdik.

Balcı, maya fiyatlarının son 5 yılda yüzde 300, işletme giderlerinin de yüzde 200 civarında arttığını söyledi. Genelge ile her ildeki üreticilerin kendi maliyetleri doğrultusunda ekmek fiyatlarını belirleyeceğini ifade etti.

- İstanbul'da 230 gram ekmek için arkadaşların 2,5 lira talepleri var, bu da yüzde 19 bir artışı meydana getiriyor. Ankara'da 200 gram ekmek 2 lira 25 kuruş olduğunda bu da kilogramı 11 lira 25 kuruşa denk geliyor. Bu o vilayetteki girdilerle alakalı bir durum.

Balcı, Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile yaptıkları görüşmeler sonucu genelgeyi gönderdiklerini belirtti. Un fiyatlarında her ay artış meydana gelmesinde ise Tarım ve Orman Bakanlığı’nı işaret etti.

- Un fiyatlarında bir durulma olduğunda ekmek fiyatlarında bizim düşünmüş olduğumuz bu fiyatın uzun süreli olacağını düşünüyoruz. Taraflarla toplantı yapmak lazım ayda bir artışı gerektirecek ne var diye merak ediyoruz.

Bazı fırıncıların odun bulmakta zorlandığına dikkati çeken Balcı, Orman Bölge Müdürlüklerinden odun tahsisi çalışmaları olduğunu da kaydetti. Balcı’ya İstanbul Halk Ekmek’in fiyat artışına gitmemesi de soruldu.

- İşletme giderlerinin arttığını ifade ediyorlar. Buna rağmen “fiyat artışına gitmeyeceğiz” diyorlar. Bu ekmek üzerinden siyaset yapmak değil de nedir diye size sorarım. Dar gelirli vatandaşa maksadımız destek sağlamaksa hizmet etmekse suya yüzde 39 zam yapacaksınız, ulaşıma yüzde 55 zam yapacaksınız, bu ekmek üzerinden siyaset yapmak demektir.

# istanbul # fiyat # ekmek # istanbul ekmek zam # Türkiye Fırıncılar Federasyonu # fırıncı # Ekmeğe Zam Gelecek Mi # istanbul ekmek fiyatı # istanbul ekmek gramajı