CIA'nın Türk casusu öldü

CIA'in Türk casusu Ruzi Nazar hayatını kaybetti. 1959-1971 döneminde Türkiye'de ABD adına faaliyet yürüten Nazar, ülkeyi 27 Mayıs devriminden 12 Mart darbesine götüren önemli isimlerden. Ruzi Nazar, Alparslan Türkeş ile ömür boyu sürecek bir ilişki kurdu, MİT'i de adeta CIA'nın Türkiye kuruluşu gibi çalıştırdı

CIA'nın Türk casusu öldü

Soğuk savaş döneminin gizemli casusu, CIA adına kritik faaliyetler yürüten Ruzi Nazar hayatını kaybetti. Nazar, son yıllarını Antalya Side'deki evinde geçirmişti.

Nazar'ı CIA elemanı yapan isim Archibald Roosevelt'ti. Dönemin Ankara Büyükelçi yardımcısı olarak görev yapan Roosevelt, CIA’nın Türkiye İstasyon Şefiydi. Nazar CIA ajanı olduktan sonra ABD'ye yerleşti. O sırada Pentagon’da bulunan Genelkurmay temsilcisi Kurmay Binbaşı Alparslan Türkeş ve Askeri Ataşe Agasi Şen gibi isimlerle tanıştı. Kendisi de eski bir istihbaratçı olan MİT elemanı Enver Altaylı'nın "CIA’nın Türk Casusu: Ruzi Nazar" kitabına göre Nazar-Türkeş dostluğu ömür boyu sürdü.

Özbek asıllı Nazar, Adnan Menderes hükümetinin destekleyicisiydi. Menderes döneminin Dışişleri Bakanı Fatih Rüştü Zorlu ile de yakın ilişkisi vardı. 1959-1971 dönemlerinde de Türkiye'de bulundu. 11 yıllık görevi Türkiye macerasında resmi görevi "ABD’nin Ankara Büyükelçisi ile Amerikan askeri heyeti arasındaki irtibat görevlisi"ydi. "Soğuk Savaş" döneminde Sovyetler Birliği’ne karşı Türkiye üzerinden yürütülen faaliyetlerin planlayıcısı ve uygulayıcısıydı. MİT'i adeta CIA'ya bağladı.

Türkiye’de sivil toplum, medya, üniversite ve idarede komünizmle mücadele ve siyasette İslamcı ve Milliyetçi akımların yükselmesini sağlamak için yüksek bütçeli fonlar onun kontrolündeydi. 27 Mayıs devriminin ardından Türkiye'ye gelen Nazar ülkeyi 12 Mart 1971 askeri muhtırasına sürükleyen figürler arasında yer aldı. 11 yıllık Ankara macerasına noktayı koydu ve Washington'a döndü.

Ruzi Nazar, Afganistan'da, Suudi Arabistan'da, Nazi dönemi Almanya'sında bi çok eyleme imza attı. Yine Sovyetler'e karşı Naziler'in saflarında da savaştı.

ulusalkanal.com.tr

# öldü mü # ruzi nazar # sovyetler