Avrupa'dan karar: Türkiye, 13 yıl sonra yeniden siyasi denetime alındı

Türkiye, 13 yıl sonra yeniden siyasi denetime alındı. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, Türkiye'yi siyasi denetim altına alma kararı verdi. Meclis, Türkiye'ye 35 maddeden oluşan önerilerde de bulundu. Raporda bazı milletvekillerinin ve gazetecilerin tutuklanmasına ve darbeyle bağlantılı olduğu iddia edilen memurların işten çıkarılmalarına işaret edildi.

Avrupa'dan karar: Türkiye, 13 yıl sonra yeniden siyasi denetime alındı

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi, 13 yıl sonra Türkiye'yi yeniden siyasi denetime aldı. Strazburg'da alınan kararla Türkiye denetim sürecinden çıkartılıp yeniden alınan ilk ülke oldu.

Oylama Genel Kurul'daki "Türkiye'de Demokratik Kurumların İşleyişi" konulu oturumun sonunda yapıldı. Oylamada, Türkiye'nin "2004'te çıktığı denetim sürecine yeniden alınmasıyla ilgili karar tasarısı" onaylandı.

47 ülkeden 324 temsilcinin bulunduğu Genel Kurul'da Türkiye'ye 35 maddeden oluşan önerilerde de bulunuldu.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde onaylanan karar ile, Türkiye ile iş birliğinin sürmesi için bu önerilerin yerine getirilmesi gerektiği vurgulanıyor. Raporda Türkiye, darbe girişiminden sonra ilan edilen ve üç kez uzatılan olağanüstü hâl bünyesinde alınan kararlar ve uygulamalar eleştiriliyor. Türkiye'de demokratik kurumların işleyişinin bozulduğu belirtiliyor.

Raporda ayrıca milletvekillerinin ve gazetecilerin tutuklanmasına ve darbeyle bağlantılı olduğu iddia edilen memurların işten çıkarılmalarına işaret edildi.

"Siyasi denetim" Türkiye'nin insan hakları ve demokrasi standartları konusunda yakından takip edilmesi anlamına geliyor. Bu karar Türkiye'nin hem Avrupa'nın demokrasi ve insan hakları kriterlerinden uzaklaştığı hem de Kopenhag kriterlerinin de gerisinde kaldığı anlamına geliyor.

Türkiye'nin kararı tanımama hakkı bulunuyor. İkinci seçenek ise konseyin kararını kabul ederek 35 maddelik önerileri hayata geçirmek için adım atmak.

ulusalkanal.com.tr

# türkiye # Avrupa Konseyi