Usta besteci ve eğitmen Muammer Sun hayatını kaybetti

Çağdaş Çoksesli Türk Müziği'nin gelişmesinde önemli katkılar sunan duayen besteci ve eğitimci Prof. Muammer Sun, 89 yaşında hayatını kaybetti.

Usta besteci ve eğitmen Muammer Sun hayatını kaybetti

Türkiye'de çok sesli müziğin gelişmesinde önemli katkıları olan Muammer Sun, dün akşam kaldırıldığı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde çoklu organ yetmezliği nedeniyle bugün vefat etti.

Besteciler, Orkestra Şefleri ve Müzikologlar Birliği Derneği (BESOM) Kurucusu ve Onursal Başkanı, Sun Yayınevi'nin kurucu ile yöneticisi de olan Muammer Sun, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu anlatan Cumhuriyet ve Kurtuluş film müziklerinin bestelerine imza atan isimdi.

Muammer Sun Türkiye’nin müzik tarihinin en değerli isimlerinden biriydi.

MUAMMER SUN'UN VEFATI TÜM TÜRKİYE'Yİ YASA BOĞDU

Başta yakın dostu olan Fazıl Say olmak üzere ünlü isimler üzüntülerini paylaştıkları mesajlarla dile getirdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ankara'da 89 yaşında hayatını kaybeden besteci ve eğitimci Prof. Dr. Muammer Sun için başsağlığı mesajı yayımladı.

Ersoy, Twitter hesabından paylaştığı taziye mesajında, "Müzik tarihimizin en önemli isimlerinden besteci ve eğitmen Muammer Sun'un vefat haberini büyük üzüntüyle öğrendim. Kıymetli sanatçımıza Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabır diliyorum. Sanat camiamızın başı sağ olsun." ifadelerini kullandı.

Fazıl Say da Muammer Sun'un vefatı sonrası üzüntüsünü dile getirdi:

- Bugün günlerden hüzün. Türkiye’nin müzik tarihinin en değerli isimlerinden biri, Muammer Sun hocam bu sabah vefat etti. Üzüntüm gerçekten çok büyük, bu kayıp bizler için büyük. Nurlar içinde yatsın, iyi kalpli, dürüst insan, hakkaniyetli insan, değerli besteci, hocamız.

Oyuncu Ahmet Mümtaz Taylan da Muammer Sun'u unutmadı:

- Türk müziğinin karar sesi susmuş. Huzur içinde uyusun hocamız.

Yakın dostlarından piyanist Gülsin Onay ''büyük bir müzik adamını kaybettik'' ifadesiyle acısını dile getirdi:

- Muammer Sun Hocamızı kaybetmişiz. Acımız büyük. Mekanı cennet olsun.Allah rahmet eylesin.Ülkemiz büyük bir müzik adamını, çınarını kaybetti...

MUAMMER SUN KİMDİR?

Türk besteci ve müzik eğitimcisi olan Muammer Sun, 15 Ekim 1932 yılında Ankara'da dünyaya gelmiştir. 1946 yılında Askeri Muzıka Okulunda müziğe başlamış, 1953 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı Kompozisyon bölümüne girerek Ahmed Adnan Saygun'un öğrencisi olmuştur.

Mezuniyetinin ardından Ankara, İzmir, İstanbul Devlet Konservatuvarlarında, GEE Müzik Bölüm'ünde, Siyasal Bilimler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulunda, Ankara Radyosunda öğretmenlik yapan Muammer Sun, 1969 yılında sanat kurumlarının temsilcisi olarak TRT Yönetim Kurulu üyeliğine seçilmiştir.

Muammer Sun, TRT Ankara Radyosu Çok Sesli Korosu'nu ve TRT Müzik Dairesini kurmuş, 1971 yılında TRT Kültür Sanat Ödülleri Sistemini Murat Katoğlu ile birlikte kazanmıştır.

Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Kompozisyon bölümü öğretim üyeliğinden Ekim 1999'da emekli olan Muammer Sun, Eylül 2004'te Sun Yayınevi'ni kurmuştur.

# trt # fazıl say # Ahmet Mümtaz Taylan # Gülsin Onay # TRT Yönetim Kurulu # muammer sun # TRT Ankara Radyosu # türk besteci # AHMET MÜMTAZ TAYLAN KİMDİR