Bloomberg Biden'e neden ''Gordion'un düğümünü kes'' dedi? Gordion düğümü nedir? Gordion Efsanesi nedir?

NATO Zirvesi'nde yapılacak Erdoğan-Biden görüşmesi öncesi ABD'li Bloomberg'de, Başkan Joe Biden'a çağrıda bulunularak, ''Biden, Türkiye ile olan Gordion düğümünü çözmeli'' başlıklı bir makale yayınlandı. Makalede, ''Büyük İskender’in kılıcını vurarak çözdüğü Gordion düğümünün olduğu yer, günümüz Ankara’sından bir saat uzakta. Türkiye’nin Batı ile olan ilişiğini kesmek ise çok daha açık bir taahhüt olur'' ifadesi yer aldı.

Bloomberg Biden'e neden ''Gordion'un düğümünü kes'' dedi? Gordion düğümü nedir? Gordion Efsanesi nedir?

NATO Zirvesi, Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahında başladı.

Gözler Erdoğan-Biden görüşmesine çevrildi. Biden ABD başkanı olduktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilk kez görüşecek.

Görüşme öncesi ABD'nin önde gelen yayın kuruluşlarından Bloomberg'de, ABD Başkanı Joe Biden'a çağrı niteliği taşıyan bir makale yayınlandı. Makaleye atılan başlık ise oldukça dikkat çekici: ''Biden, Türkiye ile olan Gordion düğümünü çözmeli''

Yayınlanan makalede, Erdoğan'ın Batı ile dostluğunu geri plana attığı belirtilirken şu ifadelere yer verildi:

- Türkiye Batı'yı uzun bir süredir terk etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkesini Batı'nın isteklerine karşı olan bir güç eksenine yaklaştırdı, bu ülkeler de Çin, Rusya ve İran. Ülkenin seçilmiş lideri olarak bu onun kararı.

- Fakat Erdoğan aynı zamanda Batı'nın askeri ortaklığı ve ekonomik birliklere üyelikleriyle korumayı da istiyor. Erdoğan Türkiye’nin NATO üyesi olarak kalmasına devam etmesini istiyor fakat aynı zamanda birliğe zarar verebilecek silah sistemlerini satın alıyor ve diğer üye ülke liderlerine hakaret ediyor. AB ile karşılıklı güven ararken, milyonlarca mülteciyi Avrupa'ya salmakla tehdit ediyor.

- Şimdi Biden sorumluluğu üstlenerek Erdoğan'a Türkiye'nin her ikisine de sahip olamayacağını açıkça göstermeli.

Makalede ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçmiş dönemde ABD karşıtı yaptığı açıklamalar da hatırlatılırken, NATO'dan üye ülkelerin kovulamayacağı bilgisi paylaşılarak, ''Türkiye’ye üye ülke olarak istenmediğini söylemenin farklı yolları var'' mesajı verildi.

Yazıda, ''Büyük İskender'in kılıcını vurarak çözdüğü Gordion düğümünün olduğu yer, günümüz Ankara'sından bir saat uzakta. Türkiye’nin Batı ile olan ilişiğini kesmek ise çok daha açık bir taahhüt olur'' ifadesiyle noktalandı.

GORDİON'UN DÜĞÜMÜ EFSANESİ: DÜĞÜMÜ KESEN ASYA'YA HAKİM OLUR

Gordion düğümü, Büyük İskender'e atfedilen bir efsane olarak bilinmekte. Bu kavram, genellikle, çözümü zor bir sorunun kaba kuvvetle halledilmesi anlamında metafor olarak kullanılır.

Ancak dikkat çekici olun şu: Efsaneye göre Gordion'un düğümünü kesen Asya'ya hakim olur.

Efsaneye göre, yeni bir lider arayışında olan Friglere bir kahin tarafından, şehre öküz arabası ile giren ilk adamı kral ilan etmeleri söylenir. Bu kişi kağnısıyla kente giren yoksul bir köylü, Midas'ın babası, Gordios olur. Gordios, kral ilan edildikten sonra öküz arabasını Frig tanrısı Sabazios tapınağına adar. Araba kızılcık dallarından bir düğümle tapınağa bağlanmıştır ve bu düğümü çözecek kişinin Asya'nın hakimi olacağı söylentisi ile ünlenir.

ZİRVE ÖNCESİ ERDOĞAN ÇİN İLE ANLAŞMA MESAJI VERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi öncesi yaptığı basın toplantısında Çin mesajı vermiş, Türkiye'nin yönelimini ortaya koymuştu.

Erdoğan açıklamasında şu ifadeleri kullanmıştı:

- Bu çerçevede yakın zamanda en büyük ticaret ortaklarımızın başında gelen Çin'le çok önemli bir anlaşmayı yaptık. Daha önce Çin'le 2,4 milyar dolarlık bir swap anlaşmamız zaten vardı. Şimdi bu rakamı 3,6 milyar dolarlık yeni bir swap anlaşmasıyla toplamda 6 milyar dolara çıkarmış olduk.

- Tabii bu, 46 milyar Türk lirası, Çin olarak da 35 milyar yuana karşılık gelen 6 milyar dolarlık bir anlaşmayı böylece gerçekleştirmiş olduk. Tabii bu Türkiye'nin son zamanlardaki çok ciddi bir sıçraması oldu.

# ankara # Efsane # çin # cumhurbaşkanı erdoğan # nato # abd çin # NATO Zirvesi # abd rusya # türkiye abd # Türkiye Çin ilişkileri # ABD Asya # Midas # Türkiye Çin anlaşma # Türkiye ABD ilişkisi # Türkiye Rusya Çin # frigler # türkiye asya ilişkileri # Erdoğan Biden ilişkisi