Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde formasyon zaferi: Tüm öğrenciler hakkını aldı

YÖK’ün pedagojik formasyon programı kontenjanlarını kısıtlaması üzerine üniversitelerde eylemler başladı. Fen-Edebiyat fakültesi öğrencileri başta olmak üzere üniversiteliler, kısıtlamaya tepki gösterdi. Bunun üzerine YÖK kontenjan belirleme yetkisini üniversitelere verdi. Formasyon eylemleri tüm yurda yayıldı, üniversite yönetimleri ile öğrenciler arasında görüşmeler başladı. İlk haber Pamukkale Üniversitesi’nden geldi, kontenjan sayısı arttırıldı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ise tüm öğrencilere müjdeyi verdi. Sıtkı Koçman Üniversitesindeki öğrencilerin tamamı formasyon hakkını kazandı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde formasyon zaferi: Tüm öğrenciler hakkını aldı

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrencileri YÖK’ün üniversitelerde açılacak pedagojik formasyon eğitimi programına alım sayısını kısıtlaması üzerine taleplerini dile getirmek için19 Kasım 2015 tarihinde TGB önderliğinde bir araya gelmişti. Üniversite içerisinde toplanan öğrenciler konu ile ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirmişti.

Üniversite öğrencileri adına açıklamayı gerçekleştiren TGB Muğla İl Yöneticisi Batuhan Dinç, YÖK’ün bilimsel, demokratik ve özerk üniversitenin önünde koca bir engel olduğunu ve aldıkları kontenjan sınırlaması kararından derhal vazgeçmeleri gerektiğini ifade etmişti. Açıklamanın ardından kontenjanların arttırılması için dilekçeler yazılmış ve üniversite yönetimi ile görüşerek dilekçeler teslim edilmişti. Üniversite rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, rektör yardımcıları Prof Dr. Bayram Akça, Prof Dr. Yusuf Ziya Erdil ve danışmanlar ile yapılan toplantıda kontenjan sınırının kaldırılması talebi dile getirilmiş ve toplanan yüzlerce dilekçe üniversite yönetimine teslim edilmişti. Üniversite rektörü Prof.Dr Mansur Harmandar, yapılan görüşmede kontenjanların 200'den 500'e çıkartılması üzerine YÖK'e dilekçe yollayacaklarını belirtmiş ve formasyon eğitiminin ücretsiz hale getirilmesi için öğrenci temsilcileri ile çalışma başlatacaklarını ifade etmişti.

YÖK’ün kontenjan kararını üniversite rektörlüklerine bırakmasının ardından Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, son sınıfta olan ve formasyon başvurusu yapan tüm öğrencilere formasyon eğitiminin verileceğini duyurdu. Açıklanan kayıt listesine göre başvuru yapan tüm öğrenciler formasyon haklarını aldı.

İşte üniversite tarafından yapılan açıklama:

1. 18-20 Kasım 2015 ve 1-2 Aralık 2015 tarihlerinde Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına başvuruda bulunan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrencilerinin tamamı programa kabul edilerek kesin kayıt hakkı kazanmışlardır.

2. 23-25 Kasım 2015 tarihlerinde Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına kesin kayıt yaptıran öğrencilerin yeniden kesin kayıt yaptırmalarına gerek yoktur.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğrencisi Sefa Keskin, "YÖK'ün açıklamış olduğu karardan hemen sonra üniversitemizde gerçekleştirdiğimiz formasyon eylemiyle tepkimizi dile getirdik. Formasyon meselesi Fen-Edebiyat Fakültelerinin geçmişte verilen birçok mücadeleye dayanarak kazanılmış bir haktır. Bizler Muğla Üniversitesinde bu hakkımızı dile getirdik. Başarılı bir eylem gerçekleştirdik. Rektörle görüşüp taleplerimizi ilettik. Karşılığında 200 olan kontenjan sınırlaması kalktı ve bütün arkadaşlarımıza formasyon hakları geri verildi. Bilimin yol göstericiliğine inanan gençler olarak üniversitemizde her zaman haklarımızı savunmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz." dedi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İşletme Bölümü Öğrencisi, TGB Muğla İl Başkanı Yıldırım Gençer de, "Formasyon için çıktığımız yolda beraberlik içinde , fikir alışverişi yaparak belirlediğimiz hedefe doğru yürüdük . Bu sayede yeni arkadaşlıklar kurduk birliğin ne demek olduğunu öğrendik. Yardımlaşma bilincini bir seviye daha yukarıya taşıdık. Çabalarımız sonucu istediğimiz başarıya sesimizi yükselterek ulaştık. Rektörümüz Sn. Mansur Harmandar'ın misafirperverliği ve yardımları bizi mutlu etti. Odasından ben ve arkadaşlarımı çok iyi bir şekilde karşıladı, biz oradan içimiz rahat bir şekilde ayrıldık. Hiçbir emek kendiliğinden, ansızın gelmez. Bunun için çabalamak gerekir. Biz de bu başarı için çabaladık ve emeğimizin karşılığını aldık. Atatürk'ün sözünü unutmayacağıma ve öğretmenlik hayatımda esas alacağıma ant içerim " Öğretmenler yeni nesil sizlerin eseri olacaktır" şeklinde konuştu.

Öte yandan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Bölümü Öğrencisi Meltem Kocairi, şunları söyledi: "Öğrencilerin taleplerini dikkate almayan, tepeden inme kararlarla geleceğimizi şekillendiren YÖK; demokratik, bilimsel ve özerk üniversitenin önünde koca bir engeldir. Üniversiteler bilimin ve aydınlanmanın gereğini icra eden kurumlardır. Gericiliğin kurumsallaştığı bu dönemde bilimin ve aydınlanmanın önünde engel teşkil eden YÖK’e karşı verilen mücadele haklı bir mücadeledir. Çünkü üniversiteler özerk ve demokratik kurumlar oldukça bilimsel çalışmaları getirir. Bilim aydınlanmayı getirir ve gericilikle mücadele eder. Üniversitemizde başlayan mücadelelerin kazanımlarla sonuçlanması kararlılığın ürünüdür. Gördüğümüz soruna anında müdahale etmemiz pek çok alanda kazanımlar elde etmemizi sağlamıştır. Bizler yeni başarılara imza atmaya ve kazanımlar elde etmeye devam edeceğiz. Umudun olduğu yerde mücadele vardır, mücadele ise bizi başarıya götürecek anahtardır. Formasyon mücadelesinde ki başarımız birlikteliğimizden gelmiştir. Gericiliğe karşı aydınlanma mücadelemiz de aynı kararlılıkla devam edecektir."

ulusalkanal.com.tr

# Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi