66 milyon yıl sonra bir ilk

Yaklaşık 66 milyon yıl önce bir asteroid, şimdiki Meksika Körfezi'ne çarparak büyük bir tsunamiye yol açıp milyonlarca canlının ölümüne neden oldu. Bilim insanları dinozorların neslini bitiren o tsunaminin fosilleşmiş mega dalgalarını görüntülemeyi başardı.

66 milyon yıl sonra bir ilk

Dinozorları yok eden asteroitin oluşturduğu dev tsunaminin dalgaları 66 milyon yıl sonra ilk kez görüntülendi.

Dev bir asteroit 66 milyon yıl önce Meksika'nın Yucatán Yarımadası yakınlarındaki sulara çarptı. Atmosfere Güneş'i yıllarca örten bir bulut kaplandı. 1,5 kilometre yüksekliğe ulaşan bir tsunami oluştu, yıllar süren yangınlar yaşandı.

Güneşsiz kalan yeryüzü soğudu. Dinozorlar yeryüzünden silindi. Milyonlarca canlı yitip gitti. Deni yaşamı karaya, kara yaşamı ise denize taşıdı.

Ve milyonlarca yıl sonra bilim insanları ilk kez, bu tsunaminin fosilleşmiş mega dalgalarına ulaştı.

Onlarca yıl sonra Louisiana eyaletinde gözlemlenebilen tortular sismik görüntüleme yoluyla keşfedildi. Louisiana Üniversitesi'nden bilim insanları çarpmanın meydana geldiği yüzeyin 1,5 kilometre altındaki toprağı inceledi. Ve 15 metre yüksekliğe sahip fosilleşmiş dalgalar buldular.

Araştırmacılar, bu dalgaların kıyıya yaklaştıkça 60 metre derinliğindeki sulara çarptığı belirlendi. Çalışmanın yazarı Gary Kinsland 66 milyon yıl önceki bu çarpma ile dünyanın 11 şiddetindeki depremlerle sarsıldığını vurguladı. "Sular, o kadar derindi ki, 1,5 kilometre yüksekliğinde bir tsunami meydana geldi ve önüne çıkan her şeyi götürdü” dedi.

# Güneş # dünya # tsunami # dinozor # dinazor # meteor # Asteroid