CHP’de kurultay tartışmaları hız kazandı

Halkoylamasının ardından CHP’de kurultay tartışmaları hız kazandı. Sağlar’ın ihraç talebiyle disipline sevk edilmesi, Baykal’ın 2019 çıkışı, Muharrem İnce’nin kurultay çağrısı partiyi hareketlendirdi

CHP’de kurultay tartışmaları hız kazandı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun muhalefetten gelen olağanüstü kurultay taleplerini ret etmesi ve bazı muhalif isimler hakkında disiplin işlemi başlatması muhalefeti kızdırdı. Karara tepki gösteren CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal “CHP tehditle, öfkeyle, sopa sallayarak yönetilemez” diye konuştu. CHP’de Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile parti içi muhalefet arasındaki tartışma büyüyor. CHP Genel Merkez Yönetimi olağan kurultay kararı ile muhalefetin olağanüstü kurultay hamlesinin önü kesmeye dönük bir hamle yaptı. Bu hamleye karşılık muhalefet, olağanüstü tüzük kurultayı, ardından da seçimli kurultayı toplama konusunu tartıştığı öğrenildi.

GENEL BAŞKANLAR CUMHURBAŞKANI OLMAMALI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün CHP eski Genel Başkanı Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın Kılıçdaroğlu’na yaptığı “Ya cumhurbaşkanlığına aday ol ya da çekil” önerisine “Genel Başkanların cumhurbaşkanı adayı olması doğru değil” diye yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, aynı açıklamasında, parti içinden ve dışından tepki çeken ve 2014 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimini Recep Tayyip Erdoğan’a karşı kaybeden Ekmeleddin İhsanoğlu’nun aday gösterilmesinin doğru olduğunu savunması dikkat çekti. Kılıçdaroğlu’nun bu sözleri, 2019’da da Cumhurbaşkanlığına aday olmayı düşünmediği, CHP’nin bu seçimlere de kendi adayı ile değil, Ekmeleddin İhsanoğlu’nun aday yapıldığı süreçte olduğu gibi çeşitli parti ve grupların üzerinde uzlaştığı “ortak aday” formülüyle girmeyi düşündüğü şeklinde yorumlandı. Salı günü grup toplantısında, “Partide kavga çıkarını kapının önüne koyarım” diyen Kılıçdaroğlu, dün bu konuda adım attı. MYK toplantısında disiplin için düğmeye basarak kendisini “tek adamlıkla” suçlayan Parti Meclisi Üyesi Fikri Sağlar’ı kesin ihraç talebiyle Parti Meclisi’ne sevk etme kararı aldı. PM’yi Pazar günü olağanüstü toplantıya çağırdı. MYK’da Deniz Baykal ve Muharrem İnce’nin de disipline sevk edilmesinin istendiği, ancak bu yönde bir karar alınmadığı öğrenildi.

KAPININ ÖNÜ, SEÇİM AKŞAMLARI BAYRAM YERİ HALE GETİRİLMELİ

Bu karara parti içi muhalifler sert tepki gösterdi. İlk tepki Muharrem İnce’den geldi. İnce, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Önemli olan farklı düşüneni, muhalefet edeni kapının önüne koymak değil, seçim akşamları kapının önünü bayram yeri haline getirebilmektir” ifadelerini kullandı. İnce’nin bugün de bir basın toplantısı düzenleyerek, partinin olağanüstü kurultayın bir an önce toplantıya çağrılması için çağrı yapacağı ifade edildi. Kılıçdaroğlu’na yaptığı öneri ile bir anlamda parti içindeki tartışmanın fitilini ateşleyen Deniz Baykal da disiplin işlemine tepki gösterdi. Baykal dün eski İstanbul Belediye Başkanı Ahmet İsvan’ın cenazesinde gazetecilerin CHP Milletvekili Sağlar hakkında disiplin sürecinin başlatılmasına ilişkin sorusu üzerine “CHP tehditle, öfkeyle, sopa sallayarak yönetilemez. Ülkenin bu ortamında, CHP’nin bir an önce toparlanıp kendine gelmesine acil ihtiyaç var” dedi.

PM’DE TARTIŞILACAK

MYK’nin Fikri Sağlar’ın kesin ihraç talebini görüşmek için Pazar günü olağanüstü toplantıya çağrılan Parti Meclisi’nde sert tartışmalar yaşanması bekleniyor. Toplantıya PM üyesi olan Mersin Milletvekili Sağlar da katılacak ve bir konuşma yaparak kendisini savunacak, Sağlar’a yakınlığı ile bilenen, Eren Erdem, Mehmet Tüm, Orhan Sarıbal, Gülseren Onanç gibi isimlerin disipline sevk kararına muhalefet edecekleri belirtildi. Karara tepki gösteren isimlere Aykut Erdoğdu ve İlhan Cihaner gibi isimlerinde destek verebileceği ifade edildi.

SAĞLAR DAHA ÖNCE DE CHP’DEN İHRAÇ EDİLMİŞTİ

Disiplin yönünde karar çıkması halinde Sağlar, kesin ihraç talebiyle ikinci kez CHP Yüksek Disiplin Kurulu’nun karşısına çıkacak. Sağlar daha önce de Deniz Baykal’ın genel başkanlığı döneminde YDK’ya sevk edilmiş ve partiden ihraç edilmişti. Sağlar, Kılıçdaroğlu’nun genel başkan seçilmesinden sonra PM kararıyla af edilerek partiye dönmesi sağlanmıştı. PM toplantısında söz alacak bazı üyelerinde de, olağanüstü kurultayın toplantıya çağrılmasına yönelik taleplerini dile getirecekleri öğrenildi.

Zihni Erdem

Aydınlık

# chp # muharrem ince # Deniz Baykal # kurultay