İstikşafi ne demek, ne anlama geliyor?

İstikşafi kelimesi vatandaşlar tarafından araştırma konusu olmaya devam ediyor. Vatandaş, Yunanistan ile Türkiye arasında istikşafi görüşmelerin yeniden başlayacağının duyurulmasının ardından istikşafi nedir, ne anlama gelmektedir sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki istikşafi görüşme ne anlama gelmektedir? TDK kelimeyle ilgili 'ön görüşme' karşılığının kullanılabileceğini belirtiyor.

İstikşafi ne demek, ne anlama geliyor?

Yunanistan ile Ege ve Doğu Akdeniz'de yaşanan sorunlara paralel olarak istikşafi görüşmeler açıklamaları yapılmış konu ilk olarak geçtiğimiz yıllar içerisinde gündeme gelmişti. İstikşafi görüşmelerin yeniden başlayacağı tarih olarak 25 Ocak işaret edildi. İstkşafi görüşmelerinin yeniden başlayacağının duyurulmasından sonra istikşafi kelimesi vatandaş tarafından merak konusu oldu.

İSTİKŞAFİ NE DEMEK?

Türk Dil Kurumu (TDK), ''istikşaf'' sözünün Arapça ''keşf''ten türediğini belirterek TDK tarafından yayımlanan sözlüklerde sözcüğün bu şekilde geçtiğini ve ''keşif ve tahkik etmeye çalışma, etraf ve teferruatını zahire çıkarma'' gibi anlamlar içerdiği belirtildi.

Diplomatik bir terim olan istikşafi görüşmeler, keşif, tanıma amaçlı görüşme anlamına gelmektedir.

TDK YETKİLİLERİNDEN AÇIKLAMA

Türk Dil Kurumu (TDK) yetkilileri, ''Bugünlerde gündeme ilişkin konularda sıkça geçen 'istikşafi görüşmeler' gibi tamlamalardaki 'istikşaf' ve 'istikşafi', benzer durumlarda yaygın kullanılan İngilizce 'exploratory' sözünün çevirisi; 'istikşafi görüşme' sözü ise 'exploratory talks' tamlamasının çevirisidir. Bu durumda 'istikşafi görüşme' tamlaması için 'ön görüşme, araştırma-tanıma görüşmesi' gibi anlamlar verilebilir'' açıklamalarında bulundu.

# tdk # Türk Dil Kurumu