BDP'li vekilden dikkat çeken ayrıntı

Barış süreci adıyla yürütülen bölünme projesinde atılan özerklik adımlarını BDP Muş milletvekili Demir Çelik tek tek sıraladı. Çelik; "Bölge bayrağı, bölge parlementosu, bölge polisi, bölge başkenti ve anadilde eğitim istiyoruz" dedi. BDP'li Çelik'in; "bölgesel özerklik konusunda öncelikle halkımızı ikna edeceğiz" sözleri de dikkat çekti.

BDP'li vekilden dikkat çeken ayrıntı

PKK ve BDP sözcüleri bölünme açılımı süreciyle ilgili talepleri en üst perdeden dile getirmeye başladı. BDP'nin Muş milletvekili Demir Çelik, açlım sürecinde geldikleri noktayı ve atmayı planladıkları adımları Taraf gazetesi'ne açıkladı. Çelik, ayrı bir devlete doğru gidecek olan yeni bir devlet çekirdeği kurulmasını talep etti. Ancak bu konuda Kürt halkını henüz ikna edemeklerine işaret etti.

"Bugüne kadar attığımız küçük adımlara küçük yeni adımlar ekleyerek, öncelikle demokratik özerklik konusunda halkımızı ikna edeceğiz. İnsanlar bazen duyduğuna inanmaz, gördüğüne inanır. Bundan hareketle, bu projeyi ete kemiğe büründürmek istiyoruz"

Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı olan Çelik, siyasal hedeflerini açıkladı.

Mesela, demokratik özerkliğin siyasal boyutunda dört temel alan öngörüyoruz.

1- Bölgesel yönetimin sembolü olmalı; bayrak. Bugün devlet bunu kabul etmiyor. Uğraşmayacağız. Müzakere anına bırakacağız.

2- Bölgesel parlamento, onu da tartışmıyoruz. Ama bölgesel parlamento görevini yürütecek kongreyi şimdiden kurduk, DTK (Demokratik Toplum Kongresi). Bütün kimlikler, halklar orada kendini ifade ediyor.

3- Bölgesel yönetimin başkenti. Bunu da müzakere anına bırakıyoruz.

BDP'li Çelik tarif ettiğe özerklik için ayrı bir silahlı güç oluşturmayı istediklerini söyledi.

"Demokratik özerkliği inşa ettiğimizde, mesela bölgesel yönetimin polisi olur ya da zabıtası olur. Bunlar öz savunmanın parçasıdır. Ama, o mekanizmalardan henüz çok uzağız"

"Bölgesel siyasal özerklik istiyoruz" diyen Çelik, 3 yaşında çocuklar "Türkçe öğrenmesin" dedi.

"Öncelikle anadilde kreşler, anaokulları açacağız. Çocuklarımız üç yaşında, henüz annesinden doğru dürüst Kürtçe öğrenmemişken Türkçe öğrenmesin. Mezopotamya Vakfı üzerinden, eğitimi tüm Kürdisitanî dillerde (Kürtçe, Arapça, Acem, Azeri...) verecek olan üniversite için müracaatımızı yapacağız. Arsayı aldık, mütevelli heyetimizi oluşturduk. Fethullah Gülen’in Selahaddin Eyyubi Üniversitesi izin almışken, biz de izin almaya çalışacağız"

ulusalkanal.com.tr

# BDP # demir çelik