AYM Başkanı'ndan yargı eleştirisi

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, 'Mesleki Hayat Bağlamında Özel Hayata Saygı' sempozyumunun açılışında konuştu. Zühtü Arslan, mahkemelerin adalet arayışlarına yanıt veremediği durumlarda hukuk dışı yolların ortaya çıktığını söyledi. Arslan'ın 15 Temmuz vurgusu dikkat çekti!

AYM Başkanı'ndan yargı eleştirisi

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan 'Mesleki Hayat Bağlamında Özel Hayata Saygı' sempozyumunun açılışında konuştu. AYM Başkanı, 15 Temmuz darbe girişiminden çıkartılması gereken dersler olduğunu savundu.

Zühtü Arslan'ın konuşmasında satır başları şöyle:

- Yargı mensuplarının şiarı 3A yani akıl, ahlak ve adalet olmalıdır. Yargı mensubu aklını kullanmak zorunda olan kişidir. Vesayet altındaki yargısal akıl ise adaleti tesis edemez.

- Aklını ve vicdanını başkalarına kiralayan veya iradesine ipotek konmasına izin veren kişiden hâkim olamaz.

Arslan, adalet tesis edilmediği zaman farklı arayışların gündeme geldiğini belirtti:

- Meşum darbe teşebbüsünden çıkarılması gereken en önemli derslerden biri, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının ve bunun yanında yargı mensuplarının sadece hukuka bağlı kalarak karar vermelerinin sağlanmasının demokratik hukuk devletinin geleceği bakımından hayati derecede önemli olduğu gerçeğidir. Hukuk ve adalet açığı bir ülkenin geleceği bakımından her türlü açıktan daha tehlikelidir. Zira bu açık, temeli adalet olması gereken devlete yönelik toplumsal güveni ve inancı zedeleyecektir. Önemle vurgulamak gerekir ki, hukuk devletinde adaletin yegane adresi mahkemelerdir. Mahkemelerin adalet arayışına cevap veremediği, bağımsız ve tarafsız yargılama ilkelerine uygun şekilde uyuşmazlıklara çözüm üretemediği bir yerde hukuk dışı arayışların ortaya çıkması kaçınılmazdır.

# 15 temmuz # anayasa mahkemesi # mahkeme # mesaj # sempozyum # AYM # adalet # 15 Temmuz darbe girişimi # konferans # hukuk # Zühtü Arslan # anayasa mahkemesi başkanı