Devlet desteği üretimi artırdı

Ağrı'da devlet desteği üreticinin yüzünü güldürdü. Yöre halkının "Sarı Gelin" adını verdiği ayçiğeğinin üretimi 5 kat arttı.

Devlet desteği üretimi artırdı

Ağrı'da son 5 yılda çiftçiye sağlanan devlet desteğiyle ayçiçeğiüretim alanı beşe katlandı.

Doğu Anadolu Bölgesi'nin verimli topraklarına devlet desteği geldi. Hayvancılığın yanı sıra tarımsal alandaki bitkisel ürün çeşitliliğinde artış gözlemlendi.

Son dönemde üretim alanı en fazla artan ürünlerin başında gelen ayçiçeğinin hasadına da az bir süre kaldı.

Yöre halkı ayçiçeğine tarlaları sarıya boyayan görüntüsü nedeniyle "sarı gelin" diyor. Sarı gelin, eylül ayının başında mevsimlik işçiler ve yöre sakinlerince biçerdöver desteğiyle hasat ediliyor.

Daha sonra güneşte kurutulan ve çiftçiler tarafından işletmelere satılan ayçiçeği yağ ve çekirdek üretiminde kullanılıyor.

Olgunlaşan ayçiçekleriyle sarının farklı tonlarına bürünen tarlalar da görsel şölen sunuyor.

Ağrı Tarım ve Orman İl Müdürü Kenan Engin, kentin 11 milyon dekar arazisi olduğunu ve bunun 3,5 milyonunun tarım arazisi olarak kullanıldığını söyledi.

Engin, son 5 yılda ayçiçeği üretilen alanın beşe katlandığını belirtti:

- 5 sene önce 6 bin dekar alanda ayçiçeği üretimimiz vardı. Geçen sene 26 bin dekar ekim alanımız oldu ve 6500 ton üretim yaptık. Bu yıl 30 bin dekarlık ekim alanımızda 8 bin ton civarında ayçiçeği üretmeyi bekliyoruz. Sözleşmeli tarım modeliyle ayçiçeği üreten 65 çiftçimize yaklaşık 3 milyon lira destek sağladık.

# ağrı # tarla # üretim # ayçiçek # devlet desteği # Ayçiçeği