Sıfır otomobil piyasasındaki kriz ikinci el otomobilleri de vurdu

Çip krizi sıfır araçtan sonra ikinci eli de vurdu. Sıfır araç bulamayanlar ikinci ele yöneldi. Piyasada yaşanan son durumu Toyoya Sonkar Genel Müdürü Aykar Ceylan Ulusal Kanal'a anlattı.

Sıfır otomobil piyasasındaki kriz ikinci el otomobilleri de vurdu

Otomotiv sektörü alarm vermeye devam ediyor. Toyoya Sonkar Genel Müdürü Aykar Ceylan Ulusal Kanal'a anlattı.

- İlk 9 aya baktığımızda ilk 9 ayda %25'lik 2.el satış adetlerinde düşüş görüyoruz. Şu anda 3 milyon 960 bin civarında ilk 9 ayın satışını kapattı.

Yaklaşık olarak, 2 milyon 731 bin online ilan çıkarıldığını ve bu ilanların %44'ünün satıldığını görüyoruz. Dolayısıyla ilk 9 ayda %56'lık daha pazarda

alınabilecek otomobil var. Bunların satılmama nedenlerinden ilki ikinci el otomobil fiyatarının yüksek olması bir diğer nedeni ise; Alım gücünün azalması faiz oranlarının yüksek olması.

- Ekim ayında ise durum farklı, insanlar sıfır otomobil bulamayınca bu durumun 2023'e kadar uzama ihtimali olduğundan vatandaşlar yönünü ikinci el otomobillere çevirdiler. Fakat satıcılar artan kurlar nedeniyle otomobilleirn fiyatının artacağını bildiklerinden otomobillerini Ekim ayında değil Kasım ayında satmayı tercih edecekler gibi görünüyor.

Çip krizi sıfır araçtan sonra ikinci eli de vurdu. Sıfır araç bulamayanlar ikinci ele yöneldi.

-Sıfır otomobil satılmadığı için ikinci el otomobil piyasası da beslenemiyor.

- Kurların artmasıyla beraber sıfır otomobil fiyatlarının artacağı kesinleşti.

- 2. el otomobil fiyatları şu an yüksek bunun nedeni ÖTV'nin yüksek olmasından kaynaklı.

- Fiyatların düşmesi için sorun yerinden tespit edilmeli. Sektörün sözü ve fikirleri dinlenilmeli. Sıfır otomobilde ÖTV oranları düşürülmeli. Eİkinci el araçlara cüzi bir vergi konulabilir.

# otomobil # araç # otomotiv # ikinci el # otomobil fiyatları # sıfır otomobil # 2. el oto