Sarıkeçililer göç yolculuğunda

Kış aylarını Mersin'de geçiren Sarıkeçili Yörüklerinin göç yolculuğu başladı. Yüzlerce yıllık göç geleneğini yaşatan Sarıkeçililer, haftalar süren göç yolculuğu sonrası Karaman yaylalarına ulaştı.

Sarıkeçililer göç yolculuğunda

Onlar, yüzlerce yıllık yokolmaya yüz tutan bir kültürün son temsilcileri olan Sarıkeçili yörükleri. Asırlardır yaptıkları gibi Mersin'den göçe başlayan Sarıkeçililer, Karaman'da mola verdi.

Kışı Mersin'in Aydıncık, Silifke, Gülnar ve Anamur ilçelerinde geçiren Sarıkeçili Yörükleri'nin Toros dağlarındaki yaylalara göçü nisan ortasında başlıyor. Bu yıl da zorlu göç yollarına düşen yörükler, Karaman'da mola verdi.

Göç kervanı, 900 keçi ve 6 deveyle tarihi film sahnelerini andırıyor. Sarıkeçililer, modern yaşama ve teknolojiye adeta meydan okuyor. Yüzlerce yıllık göç geleneğini tüm zorluklarına rağmen yaşatıyor.

Yörük göçü gün geçtikçe zorlaşıyor. Çünkü Sarıkeçililerin asırlardır kullandığı göç yolları artık kiraz bahçelerine ve tarlalara dönüştü. Daha elverişsiz güzergahlardan geçmeye zorlandılar. Çeşmelerde su kalmadı. Göç kervanları, yetkililer ve muhtarlarla sorun yaşamaya başladı. Devletten çözüm bekliyorlar.

Dağların bekçisi olan Sarıkeçili yörükleri, artan zorluklarına rağmen haftalar süren göç yolculuğuna devam ediyor. Yaz aylarını Konya ve Karaman'ın yaylalarında geçiriyor.

# Mersin # Konya # teknoloji # deve # karaman # anamur # silifke # Göç # toros # toros dağları # gülnar # Sarıkeçililer # Sarıkeçili Yörükleri # konargöçer # göç yolculuğu