Gübre ve zirai ilaç tekrar satışta

Gübre ve zirai ilaçta büyük oranda dışa bağımlı olan Türkiye'de döviz kurlarındaki dengesizlik nedeniyle satışlarının durmasına neden oldu. 24 Kasım tarihiyle satışlar yeniden başladı ancak fiyatlar da dövizle birlikte yükseldi. Ulusal Kanal’a konuşan Ziraat Mühendisi Hüseyin Doğru, tarımda millileşme çağrısı yaptı.

Gübre ve zirai ilaç tekrar satışta

Haber: Yalçın Semir Akarsu

Döviz kurlarında yaşanan sert yükseliş gübre ve zirai ilaç şirketlerinin satışlarını geçici olarak durmasına neden olmuştu. Ve bu durum üreticiyi oldukça tedirgin etmişti. Piyasaların durağanlaşmasıyla satışlar yeniden başladı.

Döviz kuru yükseldi. Firmalar gübre ve zirai ilaç satışlarını durdurdu.

Türkiye’nin, gübre ve zirai ilaçta dışa bağımlı konumda olması piyasa dalgalanmalarından fiyatların etkilenmesine sebep oluyor.

23 Kasım tarihinde yaşanılan ani devalüasyonlar da Gübre ve zirai ilaç şirketlerinin bayilere fiyat verememesine ve satışların geçici olarak durmasına neden oldu. 24 Kasım tarihinde ise piyasaların durağanlaşmasıyla satışlar yeniden başladı.

Zirai ilaç ve gübre bayiliği yapan Ziraat Mühendisi Hüseyin Doğru, kur farkından kaynaklı girdilerin sürekli arttığını ifade etti.

Doğru, 1980 sonrası özelleştirme politikalarıyla, devletin gübre üretim fabrikalarını kapatmasının sonuçlarını yaşadığımızı belirtti.

Hammadde de ithalatçı olmamız gübre ve ilaç fiyatlarının fahiş şekilde artmasına neden oluyor. Çözüm ise tarımda millileşme.

Tarımda kooperatifleşme de, üretimin geleceği için önemli.

Küçük üreticinin yükselen girdilerle baş edemeyeceğini belirten Hüseyin Doğru, destek verilmesi gerektiğini belirtti.

# pandemi # adana # faiz # ekonomi # Döviz # enflasyon # çiftçi # üretim # salgın # kovid 19 # adana haberleri # Tarım # ziraat # Gübre # zirai ilaç # gübre satışı # devalüasyon