Batı mesajdan memnun

Başbakan Erdoğan'ın 1915 tehciriyle ilgili yayımladığı taziye mesajını Batı olumlu karşıladı. Amerika ve Avrupa Birliği, mesajdan memnuniyet duyduklarını açıkladı. Ermeni Diasporası ise AKP iktidarından daha fazlasını istedi.

Batı mesajdan memnun

Başbakan Erdoğan'ın 1915 tehciri ile ilgili yayınladığı taziye mesajı yurtdışında geniş yankı buldu. Amerika ve Avrupa mesajdan memnuniyet duydu, Ermeni diasporası ise "özür niteliği taşıyan" taziye metnini yetersiz buldu.

Amerika, mesajı "tarihi" ve gerçeklerin kabul edilebilmesinin bir işareti olarak değerlendirdi.

"Başbakan Erdoğan'ın, Ermenilerin 1915 yılında yaşadığı acıları kamuoyu önünde tarihi kabulünden memnuniyet duyuyoruz. Bunun, gerçeklerin tam, dürüst ve adil şekilde kabul edilebileceğine yönelik olumlu bir işaret olduğuna inanıyor, Türkler ve Ermeniler arasındaki uzlaşı sürecini ileriye götüreceğini umuyoruz"

Avrupa Birliği de Erdoğan'ın 1915 mesajını memnuniyetle karşıladı. Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, "Başbakan Erdoğan'ın Ermenilere ilişkin açıklamasını memnuniyetle karşılıyorum. Barışma kilit AB değeridir. Bu ruha uygun adımların takip edeceğini umuyorum" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın mesajı Ermeni Diasporası'nı tatmin etmedi. Diaspora'nın Amerika'daki en etkili kuruluşlarından Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi'nden yapılan açıklamada "Ankara soykırımı farklı yöntemlerle inkar etmeye devam ediyor" denildi.

"Erdoğan, kolay bir yol seçerek soykırımın sorumluluğundan kaçma girişiminde bulundu. Hala cezalandırılmayan uluslararası bir suçu değersizleştirerek, iki tarafın anlaşamaması yüzünden çıkan bir sorun olarak gösterdi"

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan yaptığı yazılı açıklamada Başbakan Erdoğan'ın mesajına değinmedi. Sarkisyan, "Ermeni Soykırımı, Türkiye’nin inkar politikası kadar canlı" dedi.

ulusalkanal.com.tr

# AKP # tayyip erdoğan # avrupa birliği # amerika # ermeni # Ermeni diasporası # 1915