LGS'ye sayılı günler kala öğrenciler nelere dikkat etmeli?

Liselere Geçiş Sınavı’na sayılı günler kaldı. Öğrenciler bu günleri nasıl geçirmeli? Sınav esnasında öğrenciler heyecanını nasıl yenmeli? Veliler ise çocuklarına nasıl yaklaşmalı?

LGS'ye sayılı günler kala öğrenciler nelere dikkat etmeli?

Haber: Buse Gençtürk

Milyonlarca öğrenci aylardır güzel bir liseyi kazanmanın hayali ile ders çalıştı. Öğrencilerin emeklerinin karşılığını almasına ise sayılı günler kaldı.

Ortaokul öğrencileri 6 Haziran’da Liselere Giriş Sınavı’na girecek. Peki, öğrenciler son saatlerini nasıl değerlendirmeli?

Eğitimcilere göre LGS’den önce öğrenciler zihinsel olarak rahatlamaları için sosyal vakit geçirmeli.

Özel MATFEN Eğitim Kurumları Eğitim Koordinatörü Özge KOLSUZ sınava girecek öğrencilere tavsiyelerde bulundu:

- Ortaokul öğrencilerinin girdikleri ilk büyük sınav. Bu ilk deneyimleri.

- Artık ders çalışmayı bırakıyoruz. Biraz daha öğrendiğimiz bilgilere eşit uzaklıkta kalmaya çalışacağız. Aklına bir şey takıldı. Bakmasınlar mı? Baksınlar tabii ki.

- Pandemi sürecinde sosyalleşmeyi tam sağlayamıyoruz. Ne yapabilirler? Aileleri ile birlikte kısa yürüyüş yapabilirler. Balkonda vakit geçirebileler. Temiz hava alabilirler.

Sınavdan önce uyku ve beslenme düzeni de büyük önem taşıyor. Peki, bu düzen nasıl olmalı?

Özge Kolsuz, stres olunmaması gerektiğini hatırlattı:

- Bu 2 gün sınav sabahında uyanacağı saatte kalkmalarını öneririm. 2 gün boyunca dışarıdan besin tüketmemeleri, evde alışık oldukları düzende devam etmelerini öneririm. Sınav sabahı da özel bir kahvaltı yapmalarına gerek yok. Çünkü sinir ve stres ciddi bağırsakları rahatsız ediyor.

Sınav esnasında öğrenciler heyecandan uzak durmalı. Özge Kolsuz, sınav sırasında yapılması gerekenleri de Ulusal Kanal’a anlattı:

- Bütün hepiniz aynı koşulda sınava giriyorsunuz. Sınava girdikten sonra heyecanınız yatışacak. Lütfen derin nefes alın sınav esnasında. Soruyu okuduktan sonra anlamadılarsa zamanı doğru kullanmak adına daha sonra o soruya dönsünler.

Öğrencilerin heyecanını yenmesinin dışında velilerin tutumu da oldukça önemli. Özge Kolsuz'a göre öğrenci LGS hakkında konuşmak istemiyorsa anne-babalar konuyu açmamalı:

- Bu süreçte anne babaların şunu söylemesi lazım. Sen bizim evladımızsın. Bizim sana sevgimiz değişmeyecek. Emeklerinin karşılığını alacağını düşünüyoruz. Bunun bir deneyim olduğunu ve hayatın uzun bir maraton olduğunu hatırlatmak gerekiyor.

# eğitim # öğrenci # ders # sınav # emek # lgs # sosyal # ortaokul # liselere geçiş sınavı # lise sınav