Bakan Koca'dan yüz yüze eğitime ilişkin önemli açıklama: Okullar kapanacak mı?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koranavirüs salgınına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Konuşmasında yüz yüze eğitime dair önemli değerlendirmelerde bulunan Koca, okulların en son kapanan değil, asla kapanmayan kurumlar olması konusunda ısrarlı olduklarını belirtti.

Bakan Koca'dan yüz yüze eğitime ilişkin önemli açıklama: Okullar kapanacak mı?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koranavirüs salgınına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Bakan Koca, 6 Eylül'de yüz yüze eğitimin başlamasıyla 3 hafta açık kalan okullara ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

Bakan Koca, okulların açılmasıyla beraber 0-17 yaş grubunda vaka sayısının 1 kat daha arttığını belirtti. Ortalama vaka sayısının 400 civarında olduğunu ve vaka sayılarının yüzde 25'inin yine 0-17 yaş grubuna ait olduğunu söyledi.

''OKULLAR HER HALÜKARDA AÇIK KALACAK''

Okulların açılmasından önceki dönemde bu oran yüzde 11 civarında seyrediyordu. Okulların açılmasının getirdiği hareketlilik vaka sayısını ve virüsün bulaşmasını da etkiledi.

Öte yandan Fahrettin Koca, endişelenecek bir durum olmadığının altını çizdi. Vaka sayılarındaki bu artışın hastane yükünün artışına sebep olmadığını ayrıca bu artışın yoğun bakım ve entübe hasta sayılarını değiştirmediğini vurguladı.

Vatandaşların tedirgin olacakları bir durumun olmadığını söyleyen Koca, ilerleyen süreçlerde bir değişiklik olursa Sağlık Bakanlığı tarafından bu durumun kamuoyuna duyurulacağını söyledi.

Bakan Koca, daha önce yaptığı açıklamalarda; artan vaka sayına rağmen bu yıl okulların her halükarda açık kalacağını söylemişti. Okulların en son kapanan bir kurum olmayacağını asla kapanmayan bir kurum olacağını söyleyen Koca, Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığı olarak eğitimin hafta sonu eğitim dahil olmak üzere bütün alternatiflerin denenerek açık kalmasını amaçladıklarını belirtti. Üniversitelere ilişkin de değerlendirmede bulunan Sağlık Bakanı, üniversitelerinde açık kalmasını hedeflediklerini okulların asla kapanmayacağı söyledi.

Öğretmenlerin her geçen gün aşılanma oranlarının yükseldiğini belirten Koca,, Öğretmenlerin yüzde 92 en az 1 doz, yüzde 82 iki doz aşısının tamamlanmış duruma gelindiğini bu meslek grubunda aşılanma oranının arttığını söyledi.

Bakan Koca, aşılanmanın hız kazanmasıyla beraber AVM'lerin de kapatılmayacağını söyledi. Yerince aşıya sahip olduğumuzu belirten Koca, yerli aşı TURKOVAC'ında önümüzdeki aylarda kullanılabileceğine değindi. Sağlık Bakanı aşının yaygınlaşmasıyla beraber toplumsal bir bağışıklık elde edilmesini hedeflediklerini, kapanmaları gündeme almak istediklerini söyledi. Şu an gündemlerinin kişisel tedbirlerin öne alınması ve aşılanma olduğunu belirtti.

''YERLİ AŞI KULLANIM ONAYINI ''TİTCK'' VERECEK''

Ek olarak Bakan Koca, yerli aşı kullanım onayını Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun (TİTCK) vereceğini söyledi. Konuya ilişkin yeni bir bilgi olması durumunda kamuoyu ile gerekli bilgilerin paylaşılacağını söyledi.

Bakan Koca, TURKOVAC dışında herkese tercih hakkı sulanacağını da belirtti. Birçok ülkenin aksine vatandaşlara hem MRNA aşısı hem de geleneksel yöntemle yapılan inaktif aşı seçeneğini amaçladıklarını ifade etti. Vatandaşların yurt dışından gelen aşıları ya da isterlerse yerli aşıyı vurulabileceğini söyledi.

Aşı karşıtlığın da değinen Koca, Türk toplumunun aşıyla ilgili sorunu olmadığına inandığını belirtti.Toplum olarak çocukları yüzde 98 oranda 13 farklı aşıyla aşılayan bir toplumuz.Aşı karşıtlığı olmadığını en fazla aşısını erteleyenlerin olduğunu düşündüğünü belirtti. Aşını erteleyenlerin gerekirse ayaklarına kadar da gideceklerini söyledi.

TURKOVAC'ın çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Koca, çalışma sonuçlarının değerlendirildiğini şu an konuşmak için erken olduğunu söyledi.

''AŞI OLDUĞU İÇİN VEFAT EDEN GEBE HASTA YOK''

Gebelere ilişkin açıklamada bulunan Koca, kamuoyunda doğru olmayan haberlerin yer aldığını aşı olduğu için vefat eden gebe bir hasta bilgisinin ellerine ulaşamadığını söyledi.

# avm # eğitim # Turkovac # öğretmenler # okullar # TİTCK # yüzyüze # gebe