Dünya Su Günü'de TZOB'dan açıklama

22 Mart Dünya Su Günü… Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, su olmadan üretim olmayacağını belirtti. Bu nedenle sulama yatırımlarının etkinliğinin artırılması gerektiğini söyledi. Çiftçinin modern sulama sistemlerini kullanabilmesi için teşvik edilmesini talep etti.

Dünya Su Günü'de TZOB'dan açıklama

Küresel iklim değişikliği ve beraberinde kuraklık endişesinin yaşandığı bu günlerde suyun önemi bir kez daha ortaya çıktı. Yaşamın her alanında olduğu gibi su üretimin devamlılığı için de büyük önem taşıyor.

22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle açıklama yapan TürkiyeZiraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, su olmadan üretim olmayacağına ifade etti. Bayraktar, su kaynaklarının geliştirilmesinin önemli olduğunu belirtti:

- İklim değişikliğinin en önemli sonuçlardan biri de kuraklıktır. Genel olarak yerküreye yağan toplam yağışlarda, çok fazla değişiklik olmasa da yağış rejiminin değişmesi büyük sorunlar yaratıyor. Artık öyle bir durum oluştu ki yeni üretim sezonunda beklenen yağış bir türlü gerçekleşmiyor.

- Su olmadan üretim olmaz. Yeterli su olacak ki bu ülke üretebilsin, artan nüfusu doyurabilsin. Bu nedenle sulamada yatırımların bitirilmesi ve etkinliğin sağlanması gerekiyor. Bu açıdan GAP, KOP, DAP gibi büyük sulama yatırımlarını da içeren projelerin tamamlanması önem taşımaktadır.

Su kullanım verimliliğin artırılması ve çiftçinin teşvik edilmesi gerektiğini belirten Bayraktar, taleplerini de sıraladı:

- Sulamada etkinliğin sağlanması, üreticilerimizin suyu bilinçli kullanması için çiftçilerimize gerekli eğitimler verilmeli ve bitki türü de dikkate alınarak dekarda kullanılacak su miktarı belirlenmeli. Çiftçilerimizin modern sulama sistemlerini kullanmaları teşvik edilmelidir. Bunun için çiftçilerimize su tasarrufu sağlayan modern sulama sistemlerinin yaygınlaşması için hibe ve krediler verilmeli. Acilen kapalı sistem sulamaya geçilmeli, eski ve atıl vaziyette olan kanal ve kanaletler yenilenmelidir. Tarımsal üretimde verimi artıran en önemli girdi sulama suyudur. Yüzey sulama suyu ve yeraltı suyu ücretleri üreticinin ödemekte güçlük çektiği boyutlara ulaştı. Sulama ücretlerinde indirime gidilmeli.

# türkiye # yağış # üretici # yaşam # çiftçi # üretim # ziraat # teşvik # tzob # 22 Mart # rejim # gap # Ziraat Odaları Birliği # yerküre # kop # dap