TBB Başkanı Metin Feyzioğlu: ''Köklü bir Anayasa değişikliğine ihtiyaç var''

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Ulusal Kanal'da Sinem Fıstıkoğlu'nun sunduğu Fikir Meydanı programına konuk oldu. Gündeme dair önemli açıklamalarda bulunan Feyzioğlu yeni Anayasa tartışmalarına da değindi, ''Köklü bir Anayasa değişikliğine ihtiyaç var'' dedi. Feyzioğlu ayrıca ABD'den yapılan Kavala ve Demirtaş açıklamaları ile S-400 meselesi ve Milli Uzay Programı hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu: ''Köklü bir Anayasa değişikliğine ihtiyaç var''

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Ulusal Kanal'da Sinem Fıstıkoğlu'nun sunduğu Fikir Meydanı programına konuk oldu.

Metin Feyzioğlu gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

''KÖKLÜ BİR ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE İHTİYAÇ VAR''

Metin Feyzioğlu yeni Anayasa tartışmaları hakkında görüşlerini belirtti. Türkiye Barolar Birliği olarak yeni Anayasa tabirini kullanmadıklarını söyleyen Feyzioğlu şu ifadeleri kullandı:

- Böyle bir ihtiyaç var. Biz de bunu dile getiriyoruz.

- Bir terminoloji farklılığına dikkat çekmek istiyorum. Biz Türkiye Barolar Birliği olarak hiçbir şekilde yeni Anayasa tabirini kullanmayız.

- Köklü bir Anayasa değişikliği diyebilirim, ama yeni Anayasa demememi mazur görünüz.

- Sayın Cumhurbaşkanı bunu gündeme getirdiğinde, 'İlk 4 madde aynen korunacaktır' dedikten sonra bunun zaten yeni Anayasa tartışması teknik anlamda olmadığı açık.

- Bu çok köklü olması istenen Anayasa değişikliği süreci başlatılmak isteniyor.

Adalet Bakanı'nın '1921 Anayasası'nın ruhuyla yapalım bu Anayasa'yı' sözlerini de değerlendiren Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, 'Anayasa'nın ruhu nasıl olmalı?' sorusunu da cevaplandırdı:

- Orada tabi hemen bir polemik başladı. 1921 Anayasasını mı istiyorsun? Orada da Sayın Adalet Bakanı çok açıkça ‘Hayır, ben 1921 anayasasını istiyorum demedim. Neden çarpıtıyorsunuz. Ben 1921 Anayasası ruhuyla bir araya gelelim demek istedim dedim’ dedi, ‘ama çarpıttılar’ dedi. Demek istedim bile değil.

- Biz çok alışığız tabi dediğinizin başının sonunun kesilip bambaşka şeylere dönüştürülmesine ama bir gerçek ötesi yapıştırılmak istenen algılar bazen var. Bunlara karşı gerçeği bıkmadan usanmadan anlatmak lazım kuşkusuz.

- O kurucu o heyecanlı ruh, yani yepyeni bir devlet kuruyoruz, hep birlikte kuruyoruz, Türkiye’de yaşayan herkesle kuruyoruz ve bu vatana vatandaşlık bağıyla bağlıyım diyen herkes bu milletin asli kurucu unsurudur.

- İşte bunu herkese hissettirecek, içinde bu heyecanı duyuracak bir süreci gelin başlatalım şeklinde bir ideal öneri aslında bu. Zaten Sinem hanımın da sorduğu bu ortam var mı ülkede, buna inanıyor musunuz?

ABD'DEN KAVALA VE DEMİRTAŞ AÇIKLAMALARI

Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price tarafından yapılan Kavala ve Demirtaş çağrılarını da yorumladı. Türkiye'nin sömürge devleti olmayacağının altını çizen Feyzioğlu, AİHM'nin de imzacı taraflara eşit muamele yapmadığını belirtti:

- Kendi ülkelerindeki hukuksuzluklardan daha fazla Türkiye'de yapıldığını iddia ettikleri hukuksuzluklara meraklı bu yerler.

- Biz de Kongre baskınında gözaltına alınan tutuklanan Amerikan vatandaşlarını izlemeliyiz. Ben de bu konuda kaygılarımı dile getirmek istiyorum.

- Bir taraftan 'Yargıya müdahale var içeriden böyle hukuk devleti olmaz' deyip bir taraftan da dışarıdan Türk yargısına doğrudan doğruya 'sen kim oluyorsun' dedirtecek şekilde müdahalelerde bulunmayı kendine hak görenler Türkiye'yi hayal ettikleri sömürge devletine dönüştürmek isteyenlerdir.

- Türkiye hiçbir zaman sömürge devleti olmadı, bundan sonra da olmayacak.

- AİHM'nin İspanya'da Herri Batusuna partisiyle ilgili verdiği kararda kullandığı 'Düşünce özgürlüğü şiddeti asla teşvik edemez, siyasi partiler şiddetle arasına mesafe koymalıdır' tespitini, Türkiye söz konusu olduğunda nedense görmezden gelirler.

- AİHM varlığını imzacı tarafların tamamını İnsan Hakları Mahkemesi'nin taraflara eşit muamele yaptığına dair inancından alır. AİHM kendi kendini hızla yıpratmakta.

''SIRADA KENDİ FÜZE SİSTEMİMİZİ KURMAK VAR''

Geçtiğimiz günlerde açıklanan Milli Uzay Programı'na da değinen Feyzioğlu, konunun önemli olduğunu ve yakından takip edilmesi gerektiğini ifade etti:

- Türkiye'den milli bir uzay hamlesi yapıldı. Bu çok önemli bunu yakından izlemek gerekiyor.

- Ben S-400'ler meselesini ve Türkiye'nin hava füze savunma sistemlerinin ne kadar önemli olduğunu gündemine devlet dışından getirmiş ve bu sebeple 'sana ne?' denilmiş kişiyim.

- Türkiye'nin S-400 meselesi, ya da hava savunma sistemi diyelim, Türkiye'nin çok ciddi bir hava savunma sistemine ihtiyacı vardı.

- Milli olanı yapmak zorundayız, teknoloji transferi getirmek zorundayız.

- Türkiye'nin bir kaç sene içerisinde uzaya çıkacak roketler üretebileceğinin açıklandığı bir toplantı alay konusuna dönüştürülmüştür. Bu beni üzüyor.

- Burada ASELSAN'ın, ROKETSAN'ın, TUSAŞ'ın geliştirdiği füze motorlarının Türkiye'de dünya kalitesinin çok üzerinde üretilir seviyeye gelmiş olması vardır.

- Şimdi sırada kendi füze sistemimizi kurmak var.

- Türkiye dört tarafı dost olmayan unsurlarla çevrili ve üzerinde en az 100 yıldır senaryo kurulan bir toprakta ilelebet varlığını muhafaza etmekte kararlı bir devlettir.

- Türkiye'de en ileri hava savunma sistemine ihtiyacımız vardır.

# abd # ASELSAN # erdoğan # İspanya # Metin Feyzioğlu # ulusal kanal # Ned Price # anayasa # Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi # yeni anayasa # tusaş # Türkiye Barolar Birliği # feyzioğlu # savunma # s400 # aihm # yargı # roketsan # savunma sanayi # adalet bakanı # türk yargısı # selahattin demirtaş # Kavala # osman kavala # demirtaş # füze sistemleri # hava savunma sistemleri # SÖMÜRGE # sinem fıstıkoğlu # milli uzay programı # Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu # tbb başkanı metin feyzioğlu # Erdoğan Anayasa # Fikir Meydanı # Hava Savunma Sistemi # Anayasa tartışmaları # S400 meselesi # ABD Kavala # ABD Demirtaş # Ulusal Kanal Fikir Meydanı